Хиляди хора губят работата си през последните месеци, като най-тежко

...
Хиляди хора губят работата си през последните месеци, като най-тежко
Коментари Харесай

Хиляди хора остават без работа - защо?

Хиляди хора губят работата си през последните месеци, като най-тежко е ситуацията в строителството и сферата на развлеченията, демонстрират данни на Национален статистически институт. Освен това понижават работните места за висшисти, а търсят повече хора със приблизително обучение.

Работещите хора в страната на 15 и повече години през първото тримесечие са 3,068 млн. души, оповестиха от Национален статистически институт. Това е спад на заетостта с 12,2 хиляди по отношение на последното тримесечие на предходната година. Негативната наклонност на пазара на труда стартира доста по-рано, доста преди началото на войната в Украйна. Още през последното тримесечие на предходната година има спад на заетостта. А броят на работещите в страната през първото тримесечие на 2022 година е с над 66 хиляди души по-малък по отношение на третото тримесечие на предходната година. Намалението на заетостта обаче не е еднообразно при мъжете и дамите, в градовете и селата, както и при хората с друго обучение.

През първото тримесечие на 2022 година работещите мъже са 1,63 млн., а дамите са 1,43 млн. Спрямо последното тримесечие на предходната година броят на работещите мъже е намалял с над 15 хиляди, само че дамите с работа са нарастнали с над 3 хиляди Спрямо третото тримесечие на предходната година обаче има понижение както на работещите мъже, по този начин и на дамите, само че при мъжете спадът е по-голям.

Негативните трендове в селата са доста по-ясно изразени, в сравнение с в градовете. През първото тримесечие на годината работещите в градовете са намалели единствено с 1,4 хиляди души, до момента в който в селата спадът е с 10,8 хиляди

По принцип максимален е броят на работещите хора на възраст сред 35 и 55 години, а най-малка е безработицата при хората с висше обучение. През първото тримесечие на годината обаче има забавни промени на пазара на труда. Работещите младежи на възраст 15-24 години се усилват с 6,5 хиляди по отношение на последното тримесечие на предходната година. С 3 хиляди повече са и работещите хора над 65 години. Същевременно има спад на заетите сред 25 и 44 години. При заетите сред 45 и 64 години също има нарастване, само че то е по-малко, в сравнение с при пенсионерите.

Има основна смяна на заетостта и в другите сектори от стопанската система. Най-голям е спадът на броя на заетите в строителството и в бранша “Култура, спорт, развлечения” - надлежно с 15 хиляди и с 12 хиляди по отношение на предходното тримесечие.

Заетите в областта на държавното ръководство понижават с 5,6 хиляди до 211 хиляди души, а работещите в преработващата индустрия понижават с 4,2 хиляди до 556 хиляди души. Но има растеж на заетите в търговията и в осведомителните технологии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР