Хиляди демонстранти протестираха днес в Грузия по призив на опозицията

...
Хиляди демонстранти протестираха днес в Грузия по призив на опозицията
Коментари Харесай

Хиляди демонстранти поискаха предсрочни избори в Грузия

Хиляди стачкуващи стачкуваха през днешния ден в Грузия по апел на опозицията и желаеха предварителни избори, откакто ръководещото болшинство отхвърли промяната в изборната система, обещана, с цел да се постави завършек на предходна вълна от митинги, съобщи Франс прес.

``
реклама

Над 10 000 души се събраха следобяд пред Народното събрание в Тбилиси. Те развяваха грузински и европейски флагове и издигаха великански девиз " Всички против един ", насочен против Бидзина Иванишвили, ръководител на ръководещата партия " Грузинска фантазия ".

Под натиска на улицата през юни могъщият олигарх Иванишвили даде обещание да отстрани смесената изборна система за парламентарните избори през октомври 2020 година и да вкара пропорционална система.

Въпреки смазващото си болшинство в Народното събрание обаче " Грузинска фантазия " отхвърли промяната, предизвиквайки гнева на опозиционните партии. Те упрекват Иванишвили, че е провокирал съзнателно неуспеха на законопроекта и настояват, че ръководещата партия се е облагодетелствала незаслужено от сегашната система.

Преди днешната антиправителствена проява се състоя различен протест на опозицията през миналата седмица.

На фона на митингите водачите на съвсем всички опозиционни партии проведоха в четвъртък невиждани договаряния, като си дадоха обещание да загърбят различията си и да образуват обединен фронт против " Грузинска фантазия ".

Ръководена от най-богатия човек в Грузия, " Грузинска фантазия " е на власт от 2012 година, само че известността й мощно понижа през последните месеци на фона на икономическата застоялост и опасенията от оттегляне от демократичните достижения в някогашната руска република.

Десетки хиляди грузинци стачкуваха през юни против Иванишвили, който подозират, че ръководи подмолно страната и нейното държавно управление.

В началото демонстрациите бяха провокирани от наличието на съветски депутати в грузинския парламент, и то след спора сред двете страни по време на късата война през 2008 година.

Полицията потуши този митинг, при което мнозина от стачкуващите изгубиха едно от очите си. Вълната от митинги в последна сметка се успокои след обещанието за изборна промяна.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> &nbs
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР