Хиляди демонстранти протестираха днес в Грузия по призив на опозицията

...
Хиляди демонстранти протестираха днес в Грузия по призив на опозицията
Коментари Харесай

Хиляди демонстранти поискаха предсрочни избори в Грузия

Хиляди стачкуващи стачкуваха през днешния ден в Грузия по апел на опозицията и желаеха предварителни избори, откакто ръководещото болшинство отхвърли промяната в изборната система, обещана, с цел да се постави завършек на предходна вълна от митинги, съобщи Франс прес.

Над 10 000 души се събраха следобяд пред Народното събрание в Тбилиси. Те развяваха грузински и европейски флагове и издигаха великански девиз "Всички против един ", насочен против Бидзина Иванишвили, ръководител на ръководещата партия "Грузинска фантазия ".

Под натиска на улицата през юни могъщият олигарх Иванишвили даде обещание да отстрани смесената изборна система за парламентарните избори през октомври 2020 година и да вкара пропорционална система.

Премиерът на Грузия хвърли оставка

Въпреки смазващото си болшинство в Народното събрание обаче "Грузинска фантазия " отхвърли промяната, предизвиквайки гнева на опозиционните партии. Те упрекват Иванишвили, че е провокирал съзнателно неуспеха на законопроекта и настояват, че ръководещата партия се е облагодетелствала незаслужено от сегашната система.

Преди днешната антиправителствена проява се състоя различен протест на опозицията през миналата седмица.

На фона на митингите водачите на съвсем всички опозиционни партии проведоха в четвъртък невиждани договаряния, като си дадоха обещание да загърбят различията си и да образуват обединен фронт против "Грузинска фантазия ".

Ръководена от най-богатия човек в Грузия, "Грузинска фантазия " е на власт от 2012 година, само че известността й мощно понижа през последните месеци на фона на икономическата застоялост и опасенията от оттегляне от демократичните достижения в някогашната руска република.

Десетки хиляди грузинци стачкуваха през юни против Иванишвили, който подозират, че ръководи подмолно страната и нейното държавно управление.

В началото демонстрациите бяха провокирани от наличието на съветски депутати в грузинския парламент, и то след спора сред двете страни по време на късата война през 2008 година.

Полицията потуши този митинг, при което мнозина от стачкуващите изгубиха едно от очите си. Вълната от митинги в последна сметка се успокои след обещанието за изборна промяна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР