Хиляди демонстранти излязоха по улиците на големите градове в САЩ

...
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на големите градове в САЩ
Коментари Харесай

Хиляди по улиците на САЩ, Канада, Франция и Великобритания в подкрепа на палестинците

Хиляди стачкуващи излязоха по улиците на огромните градове в Съединени американски щати и Канада, с цел да поддържат палестинците на фона на следващата ескалация на спора с Израел. Десетки стачкуваха и във Франция.

Около 2000 стачкуващи се събраха в квартал Бруклин в Ню Йорк , скандираха " Свободна Палестина " и развяваха палестински флагове, съобщи Франс прес.

" Палестинците имат правото да живеят свободно и децата в Газа не би трябвало да бъдат убивани ", съобщи Алисън Замбрано, 20-годишна студентка, пристигнала на митинга в Ню Йорк от прилежащ Кънектикът.

" Казвам на господин Байдън и неговото държавно управление да спрат да поддържат убийството. Подкрепете жертвите, спрете потисничеството ", сподели 73-годишният палестинец Машхур Ахмад, който живее в Ню Йорк от 50 години.

Пропалестинските стачкуващи подпалиха и знамето на Израел.



В Монреал протестиращите скандираха " Освободете Палестина " и носеха плакати с надписи: " Прекратете израелския апартейд " и " Свобода за Газа ".

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва през вчерашния ден по телефона с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас, пред които изрази безпокойствие от ескалацията на насилието и прикани за усмиряване на ситуацията.

Стотици протестиращи блокираха пътния трафик в Лос Анджелис с искане да бъде комплициран завършек на израелските въздушни удари в линията Газа, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха флагове с надписи " Свободна Палестина " и скандираха " Да живее интифадата ". Те минаха през вчерашния ден на шествие до израелското консулство в западната част на града.

Полицията спря придвижването по бул. " Уилшър ", оживена пътна артерия, и прикани автомобилистите да заобикалят региона.

Стотици стачкуващи се събраха през вчерашния ден и на площад " Копли " в Бостън и извървяха оттова пешком късото разстояние до израелското консулство, блокирайки трафика. Демонстранти разпънаха транспарант с цветовете на палестинското знаме и надпис " Свободна Палестина " от козирката на постройката, където се намира дипломатическото посланичество.

Други по-малки митинги се състояха в Хартфорд и Питсбърг. На видео в обществените мрежи се вижда по какъв начин ораторът на един от тях приканва американските законодатели да наложат на Израел ограничавания по какъв начин да харчи парите от помощите от Съединени американски щати.

От експлоадирането следващия епизод в израелско-палестинския спор в понеделник са починали минимум 145 души в Газа и 10-ина в Израел.

Най-малко 22 000 души взеха присъединяване в демонстрации, проведени във Франция в поддръжка на народа на Палестина, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на данни от вътрешното министерство на страната.

Според министерството, в Париж, където пропалестинската проява е пакост неразрешена, към 3 500 души са взели участие в акции в разнообразни квартали на града. Прояви в поддръжка на Палестина са се провели и в Страсбург, Марсилия, Бордо, Лил, които, за разлика от столицата, са били позволени от локалните управляващи. Според полицейските оценки в районите не са регистрирани съществени произшествия.



Според френския вътрешен министър Жералд Дарманен, във Франция са арестувани 51 души за нарушение на реда, 44 от които в Париж. " Законът би трябвало да бъде спазен от всички ", акцентира министърът, отбелязвайки напъните на полицията и жандармерията за потушаване на противозаконните демонстрации в столицата. „ Благодаря на цялата полиция и жандармерията, в това число 4200 чиновници на реда, мобилизирани в Париж “, написа Дарманен в профила си в Туитър. „ Трябваше да работят в сложна обстановка, един от тях беше ранен “, сподели той.

Незаконната проява в поддръжка на палестинския народ, почнала следобяд в 18-ти квартал на столицата, бързо се трансформира в борба сред участниците и полицията. Префектурата в Париж предизвести авансово, че неотложно ще предотвратят срещата на групите. На собствен ред уредниците на акцията оповестиха, че няма да анулират демонстрацията.

В столицата по време на демонстрацията групи нападателно настроени протестиращи с маски и качулки изгаряха кофи за отпадък и хвърляха камъни по полицията. В отговор силите за сигурност използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

В четвъртък вътрешният министър подреди да се забрани демонстрацията в Париж, която уредниците имаха намерение да проведат на фона на възходящото напрежение в Близкия Изток. Дарманен напомни, че сходни дейности провокираха протести през 2014 година и прикани районните префекти да бъдат бдителни. Административният съд на столицата назова това решение законно.

Девет служители на реда са ранени по време на конфликти с пропалестински протестиращи пред израелското посолство в Лондон , се показва в известие на Скотланд Ярд, представено от ТАСС.



Някои протестиращи са хвърляли огньове по служители на реда и са се държали нападателно. Лондонската полиция назова сходни дейности " изцяло неприемливи ". Общо вследствие на конфликтите са арестувани девет стачкуващи по съмнение за „ нарушение на публичния ред с потребление на принуждение “ и още четирима за нарушение на рестриктивните мерки, наложени по отношение на пандемията.

В същото време Скотланд Ярд акцентира, че като цяло съботните митинги, участниците в които са минали през централен Лондон, са били мирни. Атмосферата е почнала да се нажежава пред израелското посолство. Някои от протестиращите са се пробвали да се изкачат над бариерите, блокиращи охраняваната улица „ Кензингтън Палас Гардънс “, където се намира израелското посолство, както и дипломатически задачи на доста други страни.

Протестиращите са изтласкани от служители на реда, по които са хвърляни бутилки и други предмети. Тълпата скандирала лозунги в поддръжка на палестинците и обиди към израелците по отношение на ескалацията на палестино-израелския спор. След сцените на принуждение полицията е прекратила митинга.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР