Хиляди българи извън граница вече живеят в ситуацията на нови

...
Хиляди българи извън граница вече живеят в ситуацията на нови
Коментари Харесай

Експерти: Разпространението на индийския щам у нас е неизбежно

Хиляди българи отвън граница към този момент живеят в обстановката на нови ограничавания поради индийския вариант на ковид. След първия потвърден случай у нас, се сложи въпросът може ли " Делта " разновидността да ни изправи пред ново предизвикателство това лято.

Новият по-заразен вид няма да подмине България - в това е безапелационна директорката на Националния център по заразни и паразитни заболявания - проф. Ива Христова, оповестява Нова тв.

„ За мен този първи случай, който доказахме, е “сигнална лампа” за това, че при по-задълбочено търсене и с повече проби евентуално ще го потвърдим и в други области на страната. Може би, след месец-два или три, индийският вид ще добие по-широко разпространяване у нас”, изясни проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

На фона на разхлабените ограничения у нас и опцията за пътешестване, единствен щит против подлия вид на вируса остава имунизацията.

„ Разумно е до септември-октомври преболедувалите до момента, както и имунизираните да помислят за нова доза на ваксина, с цел да бъдат предпазени за идващия сезон”, изясни Христова.

Една от страните, които към този момент изпитва сериозните резултати от новата разновидност, е Англия. Днес там трябваше да разхлабят Коронавирус ограниченията. Вместо това ги удължиха с 4 седмици. Демонстранти извършиха улиците на Лондон в символ на противоречие.

Заради рестрикциите столицата може да загуби семейството на финала UEFA EURO 2020™, тъй като задграничните почитатели подлежат на 10-дневна карантина. В същата, към този момент два дни е и българина Боян Иванов, който влезнал в страната с отрицателен PCR тест.

„ Преди да преминеш границата би трябвало да покажеш доказателство, че си купил авансово два теста, които би трябвало да се изпълнят на втория и на осмия ден от карантината”, изясни мъжът.

Заради „ Делта” разновидността Португалия затвори Лисабон през уикенда.

„ Беше ни неразрешено да излизаме отвън града от петък вечерта до през днешния ден сутринта. Бяхме под контрола на Националната гвардия”, разяснява Дафина Маринова, гражданин на града.

В Индия, откъдето потегли новата разновидност на вируса, обстановката към този момент се възстановява в северната част на страната.

„ Това беше ненадейно, тъй като хората си мислиха, че пандемията е отминала. Новата вълна обаче ни удари доста мощно. За два месеца починаха 400 хиляди души”, изясни Прашант Кумар, предприемач в Ню Делхи.

Само за два месеца инфектираните с новия вид на вируса в Индия бяха близо 30 милиона - повече в сравнение с при първата вълна.

Според специалистите високите температури не пречат на разпространяването на " Делта " разновидността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР