Хербицидът за плевели глифозат, който беше обявен за канцерогенен от

...
Хербицидът за плевели глифозат, който беше обявен за канцерогенен от
Коментари Харесай

Хербицид, обявен за канцерогенен в САЩ, масово се използва у нас

Хербицидът за бурени глифозат, който беше разгласен за канцерогенен от съд в Съединените щати, всеобщо се употребява в българското земеделие. Разрешението за продажба на препарата в страните от Европейския съюз изтича през 2022 година Все повече са гласовете за незабавна и тотална възбрана на хербицида, за който има подозрение, че способства за развиването на рак.

В България хербицидите, съдържащи дейното вещество глифозат се употребяват в земеделието от години. Предпочитани са тъй като с изключение на надземната част на плевела, унищожават и кореновата му система.
Красимир Кумчев, агроном и аграрни производител: Групата хербициди, които съдържат глифозат, се употребяват повече от 40 години в България и персонално аз нямам случай или информация някой да е болен от някаква характерна болест, която да е провокирана от това интензивно вещество.
За прекъсване на използването на съответния хербицид се оповестиха обаче родни пчелари. Според тях има случаи, в които препаратът се внася незаконно от Турция. Така земеделските стопани не следват точната директива и третират площите с по-големи от допустимите количества, които попадат и в кошера.

Николай Гайдов, ръководител на пчеларско сдружение „ Акация " - Пловдив: Във Франция, доколкото знам, този препарат е неразрешен. Ние ще настояваме това да стане и тук в България. Въпросът е различен, че би трябвало да има някакви правила, които да се съблюдават във връзка с третирането освен с този препарат, само че и с другите тежки препарати.
Според специалисти сега използването на глифозат няма опция поради необятното му приложение в растителната отбрана. Дозата обаче прецизно би трябвало да се съблюдава.
проф. Мая Димитрова, началник на катедра „ Земеделие " - Аграрен университет - Пловдив: Производителите наложително да употребяват всички средства за безвредно приложение на хербицидите - ръкавици, маска, очила и облекло работно. Количествата, в които го използваме, в случай че ние съблюдаваме разпоредбите, считам, че няма да се доближи до подобен резултат.
През 2017 година препаратът е регламентиран за приложимост от Европейския съюз и най-малко още три години ще бъде употребен в българското земеделие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР