Хемодиализното отделение на МБАЛ Св. Петка – Видин ще получи

...
Хемодиализното отделение на МБАЛ Св. Петка – Видин ще получи
Коментари Харесай

Бойко Пенков: Не се прави компромис с безопасността на пациентите на хемодиализа във Видин

" Хемодиализното поделение на МБАЛ " Св. Петка " – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка към този момент е завършила, има определен реализатор и следва сключването на контракта за доставка. Няма никакъв риск за пациентите на отделението, обвързван с качеството на апаратурата и подготовката на личния състав. Компромис с сигурността на пациентите не се прави ", съобщи заместник-министър Бойко Пенков пред публицисти в Университетската акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом “.
С оглед констатациите от инспекцията, осъществена в отделението по нефрология на МБАЛ " Св. Петка " - Видин, Изпълнителна организация " Медицински одит " е издала съответни наставления и периоди за премахване на нарушаванията. Към момента е основана нужната организация за осъществяването на рекомендациите.
Относно констатацията, че част от личния състав и пациентите в отделението по нефрология не са имунизирани против Хепатит Б, доктор Пенков уточни, че имунизацията е целесъобразна, само че не наложителна.
" Голяма част от работещите в здравната система се имунизират, само че има и такива, които не желаят ", изясни още зам.-здравният министър.
Това е мотивът тази година министерството да стартира акция в университетите и колежите по медицина, с цел да бъдат разпространявани изгодите от имунизирането против хепатит Б.
Относно образованието на личния състав за работа с диализна инсталация зам.-министърът беше безапелационен, че в България не съществува институция или организация, която да организира образование и узаконяване. Обученията се правят от компаниите, обслужващи гаранционно техниката.
Припомняме, че за възобновяване на хемодиализната мрежа в страната, през месец октомври 2018 година Министерството на здравеопазването отпусна близо 5 млн. лева за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и съоръжение за 29 лечебни заведение на територията на страната. Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, кревати за хемодиализа и водоочистващи системи, съгласно потребностите на лечебните заведения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР