Хайн Гоумънс, американски експерт по международни отношения и конфликти, в

...
Хайн Гоумънс, американски експерт по международни отношения и конфликти, в
Коментари Харесай

Кога свършва една война

Хайн Гоумънс, американски специалист по интернационалните връзки и спорове, в изявление за немския вестник " Ди цайт ", показано от Deutsche Welle
Три неща са решаващи за края на една война: информация, вътрешна политика и доверие.
Информацията за съперника е основна за привършване на спора . Всяка война стартира с избрани упования на двете страни. Те не са сигурни какъв брой мощен е съперникът и се надяват бързо да реализират своите цели. Когато в хода на бойните дейности всяка от двете страни откри фактическата мощ на съперника и когато преценките на двете страни съвпаднат, тогава те приключват войната, с цел да избегнат повече ненужни жертви и разходи.
Повечето войни завършват бързо и не приключват с капитулация на една от воюващите страни. Нашето чувство, че една война може да трае доста дълго и би трябвало да приключи безусловно с капитулация, се е формирало основно от Първата и Втората международна война. А когато войните продължат дълго и стават все по-кръвопролитни, за това нормално има вътрешнополитически аргументи. Те са вторият решителен фактор .
Реклама
Властниците ненужно удължават една към този момент изгубена война, тъй като личната им орис виси на косъм. Често пъти те се надяват на някакво знамение. Например още през ноември 1914 година Придворният съвет на немския кайзер е бил наясно, че войната не може да бъде извоювана, само че Германия траяла да води война - с цената на милиони убити. Защото кайзерът се опасява от гражданска война, защото знае, че ще би трябвало да слезе от трона, в случай че социалистите вземат властта. Тоест вътрешнополитическата обстановка, а не ситуацията на фронта, предопределя решението му.

При взимането на такова решение всичко зависи от това дали това става в изискванията на народна власт или автокрация . След военна злополука една демократична страна си избира нова власт, а дотогавашните ръководещи, откакто са подписали примирието, с цел да предотвратят ненужни жертви, могат да се отдръпват и да си пишат записките.

По-сложно е ситуацията, когато една тирания губи война. Ако диктаторът към момента има поддръжката на силите за сигурност, той може да подпише помирение, да запуши устатата на своите критици и да остане на власт . Точно това направи Саддам след военното проваляне, като подложи на изтребване кюрдите на север и шиитите на юг.

Но в случай че диктаторът се притеснява, че военното проваляне ще му коства главата, тогава той е подготвен да поеме нечувани опасности и да тръгне на безотговорни случки. Така през 1917 година Германия стартира своята интервенция с подводници против Англия, въпреки добре да знае, че това ще принуди Съединени американски щати да влязат във войната. Просто кайзерът се надява да пречупи британците преди намесата на Съединени американски щати, да завоюва в Европа и да предотврати революцията. Тогава в Берлин употребяват израза " Игра вабанк ".
Докато Путин е на власт, надали ще има мир. Реклама
Последният фактор, от който зависи прекратяването на една война, е доверието . За да се подписа помирение, а след това и мир, двете страни би трябвало най-малко минимално да си имат вяра. Защото в противоположен случай кой подсигурява, че спечелилият и победеният ще извършват добросъвестно поетите отговорности? В момента казусът се състои в това, че към този момент никой не има вяра на Путин. Никой не има вяра, че той ще се придържа към интернационалните съглашения, откакто толкоз пъти ги е нарушавал. Помислете единствено какъв брой пъти е подсигурил териториалната цялост на Украйна - три пъти.

Затова, до момента в който Путин е на власт, надали ще има мир. Навярно мир може да се подписа само с правоприемник на Путин, стига украинците да му имат най-малко малко доверие. Наследник, който ще би трябвало да се откаже от Крим и да признае, че Путин е отговорен за тази война.

Дали освен това състояние Путин е подготвен да играе " вабанк "? Руският водач може да има най-малко един нуклеарен сюжет в главата си: да взриви тактическа атомна бомба някъде настрана от фронта, с цел да подплаши европейците, които да принудят Зеленски към договаряния и отстъпки. Затова Западът би трябвало напълно ясно да излъчи един сигнал: няма да се изплашим.
Свързани публикации Руската империя би трябвало да почине 19 ноември 2022, 14:29 Отстъплението от Херсон - неприятно за Путин, положително за Пригожин 16 ноември 2022, 11:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР