Хавлиени кърпи, меки като памук, пухкави и нежни на допир, ...

Хавлиени кърпи, меки като памук, пухкави и нежни на допир,

5 грешки, които правят хавлиените кърпи вехти и смачкани

Хавлиени кърпи , меки като памук, пухкави и нежни на досег, като в 5-звезден хотел – за това си мечтае всеки, когато излиза от банята. Не е мъчно да го постигнете. А и не е нужно да купувате от най-скъпите хавлии, с цел да се радвате на този прелестен резултат. Нужно е единствено да знаете кои неточности в прането на хавлиените кърпи да не допускате.Кои са най-честите неточности при прането на хавлиени кърпи, които ги вършат по-вехти, твърди на досег и изглеждащи недобре изпрани?

Избор на неверен перилен препарат

Повечето хора употребяват един и същи перилен препарат за всевъзможен вид пране. Оттук идват и неприятните резултати в изпирането и мекотата на облеклата и бельото, както и на хавлиените кърпи, които употребяваме всеки ден. Хавлиените кърпи допират цялото ни тяло, всички повърхности на кожата, в това число интимните елементи, очите, устата – местата, които са входна врата за бактерии и микроорганизми. Ето за какво хавлиените кърпи се нуждаят от по-тежък и нападателен препарат, с цел да бъдат добре дезинфекцирани. Избирайте препарат с висока антибактериална успеваемост.

Перете със студена вода

Хавлиените кърпи са добра среда за развиване и размножаване на болестотворни бактерии. Прането със студена вода не е добър избор от здравословна позиция. След като изберете добър и мощен препарат за пране, изперете кърпите на по-висока температура. Това ще отстрани остатъците от замърсявания и ще разреши на материята на кърпата да бухне, да стане по-мека, тъй като ще е свободна от всички мръсни наслагвания, които не могат да бъдат отстранени със студена вода.Използвате омекотител

Използването на омекотител звучи като верен избор за хавлиите ви, само че не е напълно по този начин. Това важи единствено в случай че кърпите са добре изпрани. Ако не сте сигурни в положителното им изпиране, по-добре не добавяйте омекотител. Омекотителят ги оставя смачкани и в не изключително добър тип, в случай че не са добре изпрани и изплакнати. В такива случаи омекотителят се наслагва към мръсните нишки на кърпата, като се основават условия за развиване на бактерии и неприятна миризма скоро след пране.

Не сортирате прането вярно

Една от честите неточности при прането, които оставят кърпите ви в неприятно положение, е неправилното подбиране на прането. Добре е да перете облеклата освен по цветове, само че и съгласно предназначението и текстурата на тъканите им. Ето за какво, прането на хавлиени кърпи дружно с дънки или връхни облекла не е добра концепция. Перете облеклата настрана от спалното долни дрехи и хавлиените кърпи. Така ще ви е и по-лесно да слагате съответния вид препарат за пране, както и да преценявате температурата на пране.Перете с твърда вода

Изборът на вода не е изключително елементарен, тъй като значително това зависи от района, в който се намирате. И въпреки всичко, прането с твърда вода прави кърпите и облеклата да наподобяват недобре изпрани, смачкани, кара ги да губят от мекотата си. Можете да добавите омекотител за вода, благодарение на който да я извършите по-мека. Също може да добавите дестилиран оцет на финалния цикъл на пране или на изплакването. Той ще омекоти водата и кърпите ви.

Източник: az-jenata.bg