Хауърд Шулц Хауърд Шулц, който бе начело на компанията Старбъкс

...
Хауърд Шулц Хауърд Шулц, който бе начело на компанията Старбъкс
Коментари Харесай

Историческият шеф на Старбъкс се оттегля, може да се кандидатира за президент


Хауърд Шулц

Хауърд Шулц, който бе отпред на компанията Старбъкс в продължение на близо 40 години, ще я напусне. Новината възобнови спекулациите, че той може да се кандидатира на президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година.

Шулц съумя за четири десетилетия да трансформира Старбъкс от елементарна бакалия в Сиатъл в интернационална компания със заведения по целия свят. Той направи същинска гражданска война в потреблението на кафе в Съединени американски щати.

Шейсет и четири годишният Шулц беше основен изпълнителен шеф на компанията до април предходната година. Тогава се отдръпна от поста, а на негово място застана фигура номер две в компанията Кевин Джонсън. Шулц обаче остана ръководител на съвета на шефовете - пост, който напуща в този момент. На негово място ще застане Майрън Улман, някогашен президент на американската верига от супермаркети Джей Си Пени. Шулц ще резервира позицията на почетен ръководител на компанията. Оттеглянето ще влезе в действие на 26 юни.

Шулц е непосредствен до Демократическата партия. Той се отдръпва от компанията, с цел да се посвети на писане на книга, разгласи Старбъкс. Книгата ще бъде отдадена на общественото влияние на компанията и на моралната отговорност на огромните холдинги, присъстващи на борсата.

Неотдавна пред в. " Ню Йорк таймс " Шулц сподели, че е мощно смутен от положението на Съединени американски щати от известно време, визирайки повишаване на раздялите и позицията на страната в света.

" Едно от нещата, които желая да направя в идната глава от моя живот, е да установя дали има метод да върна на общността това, което тя ми даде ", сподели тогава той.

" Имам желанието да прегледам разнообразни разновидности и това може да включва и социална служба ", отвърна Шулц на въпрос дали ще се кандидатира на президентските избори.
" Все още съм надалеч от това да взема решение за бъдещето ", добави той.

Хауърд Шулц постоянно се е откроявал с взимането на политически и обществени позиции. През януари 2017 година той се ангажира да назначи 10 000 бежанци в идните пет години, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласява антиимигрантския си декрет.

Шулц в никакъв случай не се е страхувал и да визира деликатния въпрос за расовите напрежения в Съединени американски щати. Той също така даде поддръжката си за американските служащи, искащи нарастване на минималната заплата на 15 $ на час.

Под управлението на Шулц Старбъкс откри заведения в небогати региони и поддържа начинания против расизма.

Оттеглянето на Шулц става по-малко от два месеца след разпространяване на видео, в което се вижда непростим арест на двама цветнокожи в заведение Старбъкс. В резултат на това компанията провежда образование за битка с расизма за всичките си американски чиновници.

Компанията Старбъкс е учредена през 1971 година Днес тя има над 28 000 заведения в 77 страни по света. Централата на компанията е в Сиатъл. За съпоставяне през 1982 година компанията имаше едвам 11 заведения. На борсата тя излезе през 1992 година и от този момент акциите ѝ са спечелили 21 000 %. В разгара на финансовата рецесия, когато за първи път Шулц се отхвърли от управлението, акциите на компанията паднаха до 10 $. Тогава Шулц се завърна небрежно и те се повишиха. Компанията има 330 000 чиновници по света.

Шулц влезе в Старбъкс през 1982 година като търговски шеф. Напусна я за малко през 1986 година поради различия със притежателите. Създаде лична компания - Джорнале. Върна се през 1987 година, като изкупи дяловете на притежателите.

За фискалната 2017 година компанията има оборот от 22,4 милиарда $ с чиста облага от 2,88 милиарда $.

Старбъкс е обаче част от листата с огромни американски компании, упрекнати от Европейската комисия, че са получавали противозаконни държавни помощи от Ирландия, с цел да настанят там европейската си централа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР