Хасково, затвора, на криминалните у двора. Песента на Черно фередже,

...
Коментари Харесай

Изчезването на един затвор

" Хасково, пандиза, на престъпните у двора. " Песента на " Черно було ", въодушевена от националния фолклор, е всичко, което остана от емблематичната постройка на хасковския затвор на улица " Дунав ", оповестена от дълго време за монумент на културата. Останалото са камъни от постройките, изхвърлени като непотребни - една част на сметището, другата край реката в квартал " Болярово ". Шега за червен екскаватор. И името на изпълнителя на заповедта, Динко Киров от Гълъбово.

Историята на постройката на хасковския затвор, събрала в себе си доста минало и човешки ориси, е съвсем толкоз тъжна, колкото и функционалността й. Тя беше съборена през 2015 година Но не от някой частник или инцидентен скитник, а от общината - с цел да може да продаде на търг терена. Това става единствено няколко години откакто кметството получава собствеността върху парцела от страната. Обяснението за разрушаването от страна на локалната власт е още по-тъжно и неуместно - тя не знаела, че постройката на хасковския затвор, построена още в края на XVIII век, е монумент на културата с народен статут.

Или казано по различен метод: дебелите стени на пандиза, просъществували 130 години, няколко преврата и няколко радикални смени на държавното ръководство, поддадоха под опцията за бърза облага.

Резултатът след този ход е един наказан условно някогашен дълготраен кмет на Хасково. Продължаващи още каузи. Унищожената окончателно история. И пропуснатите туристически благоприятни условия за града, който загуби едно от най-интересните си сгради.
Група политзатворници в Хасковския затвор през 1925 година На гърба са изброени 13 имена. Напървия ред, вторият от ляво надясно е Добри Терпешев (с мустак) Фотограф: Капитал Сграда с минало
Сградата на някогашния хасковски затвор на ул. " Дунав " е издигната през 1885 година

На територията му се изтърпяват тежки санкции и са изпълнявани и изтезания. Именно в хасковския затвор стотици политически пандизчии излежават присъдите си. Комплексът е ситуиран на огромна територия. Постройките са едноетажни, с извънредно дебели стени от камък и дебели решетки и порти. Има три двора - следствен, углавен и женски. Керемидите са турски, има калдъръм, като е непокътнат и кръгът, към който са обикаляли пандизчиите. Отделно има и зеленчукова градина и тухларна, с цел да работят в нея пандизчиите.
Градове Стара Загора, Хасково Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието: > Ще има ли работа след въглищата в Стара Загора> Големите компании в района на Хасково - хазарт, машини и бира> Опаковки от Стара Загора за цяла Европа > Свиленград: сред хазарта, туризма и пандемията> Музикалният шлагер от Димитровград - " Пайнер " Разгледайте цялостното наличие по-долу.
Спомените са на доктор Красимира Узунова от Регионалния исторически музей - Хасково, където работи от 40 години. " Уникална постройка ", споделя тя.

От 1923 година до 1944 година доминират политическите пандизчии - комунисти, земеделци, анархисти и в по-малка степен престъпните нарушители. След преврата през 1934 година са изпълнени няколко смъртни присъди. През 1944 година и промяната на властта политическите и престъпните пандизчии излизат на независимост. В пандиза попадат новите неуместни за властта - някогашни шефове на пандиза, служители на реда, наказаните от Народния съд в Хасково, въпреки да липсват доста документи за историята след 1944 година

Сградата действа като затвор доникъде на 50-те години. След това става обект на военните там се настаняват строителни войски - КЕЧ (квартирно-експлоатационна част).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР