Хасково. Противоградовата защита обхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки

...
Хасково. Противоградовата защита обхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева: Противоградовата защита обхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи на територията на област Хасково

Хасково. Противоградовата отбрана обгръща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделки площи на територията на област Хасково. Това разгласи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при разкриване на команден пункт за битка с градушките в Хасково, оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Тя посочи, че през последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова отбрана възлизат на над 13 млн. лева „ Това са първите вложения след 1989 година за увеличение обсега на защитаваните площи и за вложение в противоградова отбрана “, акцентира министърът на земеделието. Десислава Танева добави, че до края на месец май следва откриването на още един команден пункт в село Тъжа, с прилежащи към него 23 ракетни площадки. „ Също по този начин в употреба ще влязат и 13 нови площадки към към този момент съществуващите командни пунктове в страната ”, сподели още тя. По думите ѝ над 30% от обработваемите аграрни площи в страната попадат в обсега на противоградовата отбрана.
Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е към 1 млн. лева Министър Танева съобщи, че от общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в област Хасково, още от довечера ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка. „ В незащитаваната територия се планува градозащитата да се реализира посредством самолетен прийом, само че това ще се осъществя единствено при споделена финансова отговорност сред страната и земеделските производители “, съобщи Танева.
Десислава Танева заяви, че 72 хиляди дка са изцяло пропадналите площи на територията на цялата страна от началото на годината, в резултат на падналите градушки. Тези данни са към днешна дата от обработените протоколи на обследваните площи. „ В момента комисиите не престават с огледите. Експертите влизат в засегнатите аграрни площи, когато водата се оттекла и по земеделските култури може да се откри % на проваляне “, посочи министър Танева. Тя напомни, че страната ползва нотифицирана държавна помощ за компенсиране на разноските при 100% изцяло пропаднали площи, която е в размер на 4 млн. лева „ По-високо обезщетение ще получат земеделските стопани, които имат застраховки, тъй като това е държана помощ, а не механизъм за обезпечаване “, разясни земеделският министър.
На формалното разкриване на командния пункт участваха инж. Ваньо Славеев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация за битка с градушките (ИАБГ) и Надежда Такиева, шеф на Регионална дирекция за борда с градушките в Хасково.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР