Хасково. Ефективното управление на разходите на Община Хасково прави възможно

...
Хасково. Ефективното управление на разходите на Община Хасково прави възможно
Коментари Харесай

Евгени Консулов, зам-кмет на Хасково: Ефективното управление на разходите на Общината направи възможно включването на нови обекти в капиталовата програма

Хасково. Ефективното ръководство на разноските на Община Хасково прави допустимо включването на нови обекти в финансовата стратегия на общината, сподели през днешния ден на конференция зам-кметът Евгени Консулов, оповестиха от пресцентъра на Общината. Промените следва да бъдат разисквани и гласувани от Общинския съвет.
Допълнителните средства са от спестени разноски за електричество - общината е една от първите, която излезе на свободния пазар. Предоговорени са по-ниски лихви на взет преди години заем, което също освобождава финансов запас. Освен това са постъпили 300 хиляди лв. от удържана гаранция на сметопочистваща компания „ Титан “ за несъблюдение на отговорностите, по този начин също Община Димитровград към този момент е превела нейната част от 400 хиляди лв. от промяна на план за създаване на сметището. Предишното ръководство на Общината бе глобено за пропуски в план за създаване на бунище. Сумата бе импортирана напълно от Община Хасково, само че в този момент Общините, участващи в плана към този момент превеждат своята част от сумата по глобите.
" За първите пет месеца на годината са постъпили 58 % от плануваните доходи за годината, което значи, че събираемостта е с доста положителни темпове ", разяснява зам.-кметът Велин Балкански.
Ръководството на Общината предлага на съветниците да включат в финансовата стратегия ремонт на улици в селата от общината за 500 хиляди лв.. Подобен не е юридически от години и е извънредно неотложен. Ако Общинският съвет утвърди този разход, има подготвеност за пускане на тръжни процедури. В ход е социална поръчка за ремонт на градската улична мрежа за 950 хил.лв. Предстои отварянето на офертите за ремонт на междуселски пътища за 1 милион и 200 хиляди лв..
8 нови детски площадки възнамерява да построи Общината. За това са обезпечени 681 хиляди лв.. Те ще бъдат в региони, където няма други площадки и квартали, където не са планувани други благоустройства. Нова площадка ще има в кв. " Болярово ", там ще има ремонт и на централната част. Предвидена е детска площадка в междублоково пространство сред улиците “Поройна ”, “Сливница ”, “Ген. Радецки ” и “Мадара ”. Кът ще се направи и в междублоково пространство в кв. “Червена стена ” бл. 11 и 13,. Проектирана е и детска площадка в сквер " Триъгълника " сред улиците " Добруджа ", " Веслец " и " Епископ Софроний " а по този начин също и в озеленената повърхност на ул. " Ангел челник " и " Люлин ", южно от гаражите на ул. " Родопи ". До момента няма детска площадка в кв. “Хисаря “ по тази причина е планувано да бъде направена такава в междублоково пространство ул. “Пещера ”. Средства са отделени и за възобновяване на озеленена повърхност и монтаж на уреди за игра на ул. „ Витоша “ и за възобновяване на озеленена повърхност и монтаж на уреди за спорт на ул. „ Охрид “.
Предвидено е планиране на облагородяването на междублокови пространства по бул. “ В.Левски “.
Ръководството на Общината ще предложи на съветниците да бъде построено видеонаблюдение в града за 305 хиляди лв.. Техническата документи за оповестяване на публичната поръчка към този момент е подготвена. Идеята е това наблюдаване да бъде интензивно, т.е. да има център в Общината, където да има дежурни непрекъснато. Предвидено е да се закупи нужния програмен продукт, камерите, а по този начин също да бъде инсталирана цялата система. Системата ще бъде обвързвана с полицията. Софтуера ще разрешава да се виждат номерата на колите и лицата на хората. 160 камери,12 от които ще записват номерата на преминаващите коли ще има на 8 входно изходни артерии на града, на 32 основни кръстовища и 4 пътни артерии а и се планува системата да може да се уголемява.
В предоставеният от Министерството на защитата терен от 50 декара до ДНА се възнамерява построяването на парк, заяви основният проектант Деляна Панайотова. В резултат на извършени публични поръчки и достигната по-ниска от заложената позволена цена е регистриран над 3 милиона и 200 хиляди лв. излишък единствено от търга по Оперативна програма " Региони в напредък " за ремонт на 2 учебни заведения и 8 здания на четири детски градини. Предвидено е средствата спестени от търговете по Оперативна програма „ Региони в напредък “ да бъдат употребявани точно за построяването на този зелен център на града. В терена има постройка в извънредно неприятно положение, само че се възнамерява тя да стане един многофукционален културен център. Изчаква се да бъдат отворени ценовите предложения по течащият сега търг за благоустрояване на 4 зони в града (в кв. “ Орфей “, „ Бадема “, ул. „ Одрин “ и ул „ Атон “), средствата за този план над 3 милиона и 700 хиляди лв. също са по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Ако бъде достигната по-ниска от препоръчаната в търга цена икономисаните средства също ще бъдат ориентирани към построяването на парка до ДНА. Към момента се прави регулацията на терена и има подготвеност за оповестяване на социална поръчка за проектирането на парка.
В ход е изработването на Общ организационен проект на Хасково, създават се и проектите за регулация на кварталите „ Кенана “ и „ Хисаря “. Те са извънредно значими, тъй като след утвърждението им всеки, който реши да строи там ще си спести изваждането на доста документи по груби калкулации най-малко по към 1000 лв. на градеж, разяснява основният проектант Деляна Панайотова.
Община Хасково е единствената българска община, която е утвърдена за финансиране от Европейска комисия по план „ Европа за жителите “, сподели зам.-кметът Милена Трендафилова. 25 хиляди евро ще получи Общината за реализацията на план през септември, когато са празниците на града. „ Независимост и приемливост в Европа “ ще бъде осъществен дружно с Гърция, Хърватия и Португалия.
С цел по-добра връзка с жителите община Хасково към този момент се включи в платформата „ Аз кметът “. Връзка към приложението ще има и на уеб страницата на Общината. Мобилно приложение разрешава непрекъснато да се подават сигнали до общината, сподели още Евгени Консулов. Той разясни, че вее са избрани експертите, които ще отговорят на сигналите на хората подадени в пет категории.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР