Хасково е освободен на 19 януари 1878 г. по време

...
Хасково е освободен на 19 януари 1878 г. по време
Коментари Харесай

На този ден в българската история

Хасково е освободен на 19 януари 1878 година по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). В османотурски регистри Хасково участва от 1488 година като Хаскьой и Узунджаова. Градът е занаятчийски и търговски център през Възраждането.

През 1919 година е учредено Италиано-българско сдружение в София с ръководител Тодор Балабанов (от 1922 година - проф. Венелин Ганев). Целта на сдружението е да популяризира италианския език и просвета в България.

На този ден през 1992 година се организира втори тур на първите директни президентски избори, извоювани от кандидат-президентската двойка Желю Желев и Блага Димитрова. Д-р Желев е първият демократично определен президент на България.

На 19 януари 1997 година клетва поставят Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев, спечелили президентските изборите в края на 1996 година против Иван Маразов и Ирина Бокова.

През 2007 година Георги Първанов и Ангел Марин наново поставят клетва като президент и вицепрезидент на Република България.

На 19 януари са родени: белетристът Ивайло Петров, певицата Доли Партън, княгиня Калина - щерка на Симеон Сакскобургготски. На тази дата умира Петър Пешев - български държавник и литератор.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР