Хасково е областта, в която ГЕРБ печели повече гласове, отколкото

...
Хасково е областта, в която ГЕРБ печели повече гласове, отколкото
Коментари Харесай

Делян Добрев, Каракачанов и Цветанов изместени от първите места

Хасково е региона, в която ГЕРБ печели повече гласове, в сравнение с предишните парламентарни избори. Вторият в листата на ГЕРБ Георги Станков получи най-вече преференции - 13 655 и измести от първото място някогашния министър на енергетиката Делян Добрев. От пета на трета позиция минава получилият над 3 хиляди преференции Сашо Савов. Той остави зад тила си досегашния народен представител Евгения Ангелова и ръководителят на общинския съвет в Димитровград Гергана Кръстева. От региона на Хасково в Народното събрание ще има трима депутати - Георги Станков, Делян Добрев и Сашо Савов.

Народната обич за една вечер трансформира ветеринарния доктор от Любимец - Георги Станков, в най-известния политик в България, който с преференциите си надмина и водача на партията Бойко Борисов. Политическата си кариера е почнал в Съюз на демократичните сили, след това минал през Национална движение „Симеон Втори" и се присъединил в редиците на ГЕРБ. Като общински ръководител на партията е на пето място в листата на ГЕРБ през предишните парламентарни избори. След отвод на други претенденти на 10 май 2017 г.  положил клетва като депутат в 44 -тото Народно събрание. През този мандат активността му в Народното събрание е семпла. Съвносител е на 8 законопроекта. Бил е член на комисията по защита и на комисията по земеделието и храните. Не свети с декламаторски качества и съвсем няма изявления от парламентарната естрада. Медиите го виждат през 2018 година, когато чества рождения си ден.

“Пищна двуетажна торта със златна глазура. Върху нея рози и фотография в златна рамка. Отстрани - обилно посипани 500-еврови пачки от захарно тесто. Зрелищното сладкарско произведение не е от ромска женитба, а от рождения ден на депутата от ГЕРБ Георги Станков ", пишат те тогава във връзка разпространените във Фейсбук снимки.

По-късно в обществените мрежи се появиха изказвания, че е стрелял с пушка по кучета в съседски двор.

В изборния регион изявите са били на празници с поднасяне на венци и цветя, с придружаване на министри в района, а съгласно локално издание доктор Станков е заречен да построи противоградна площадка и е извършил обещанието си.

И по този начин до преброяването на гласовете преди дни, когато стана ясно, че Георги Станков е любим в Любимец, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград и Хасково и е получил най-голямата поддръжка. 

Коментар  по този мотив направи Георги Пеев, който е един от основателите на онлайн платформа, на която ще бъдат качени преференциите на всички участници в парламентарните Избори 2021. Провокацията да се направи този уебсайт пристигнала от рекордния брой преференции в региона и неналичието на систематизирана информация:  

" Първоначалните резултати в област Хасково са такива, че претендент за депутат - Георги Станков, печели рекорден брой преференции, което го няма в цялата страна. Любопитното е, че от тези над 13 хиляди и 600 преференции, 13 хиляди и 6 са хартиени бюлетини, от което могат да се вършат много заключения ", сподели той пред БНР.

В село Маслиново - от 75 % от гласовете за ГЕРБ, Сашо Савов е със 144 преференции.  " В село Големанци има 65 преференции за него, където обичайно се гласоподава за Движение за права и свободи ", добави Георги Пеев.

Според него " това е следен избор ". " Особено за господин Станков изрично на 100% може да се каже, че там гласуването не е по обич, а е следено. Дали е партийно следен този избор, дали е бизнес следен, дали е по някакъв друг  метод - съпартийците му да отговорят ", разясни Пеев. 

А в Хасковското село Зорница куриоз се случи още по време на гласуването - 100% от вота се оказа машинен. От 174 гласоподаватели 168 поддържаха Движение за права и свободи. Селският кмет изясни, че няма изненада, защото хората от дълго време били цифровизирани посредством телефони, вайбър и другите съвременни технологии.

По преференции и някои партийни водачи се оказват изпреварени от претенденти, ситуирани по-долу в листите.

Цветан Цветанов - някогашният зам.-шеф на ГЕРБ, а в този момент водач на " Републиканци за България " е изпреварен и в двата изборни региона, от които се състезаваше. Във Велико Търново пред него са вторият и петият в листата, а Цветанов излиза победител по преференции, единствено тъй като към неговите 76 лични гласа се прибавят още 750 без маркирана преференция, които взима като лидер на листата. От това наслаждение обаче е лишен в Благоевград. Там Цветанов взима 83 гласа, дружно с още 447 бюлетини без преференции, а вторият в листата Атанас Камбитов - 538.

Красимир Каракачанов, водачът на Вътрешна македонска революционна организация, оглавяваше листата във Варна и получава 1519 преференции. Вторият - Иван Иванов, обаче взима двойно повече - 3806. Правилото за първенеца в листата обаче отдава още 3149 безименни гласа за Каракачанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР