Хърватското правителство ще подготви пакет от мерки, който да намали

...
Хърватското правителство ще подготви пакет от мерки, който да намали
Коментари Харесай

Хърватският премиер обяви мерки за смекчаване на удара от високите цени

Хърватското държавно управление ще приготви пакет от ограничения , който да понижи удара от висотите енергийни цени върху жителите, в случай че цените продължат да порастват, съобщи през днешния ден в Народното събрание хърватският министър председател Андрей Пленкович , представен от Хина.

Ако цените продължат да нарастват, с изключение на ограничение на цените на горивата , ще увеличим помощите за обществено уязвимите, а за тока и газа ще разчитаме на хърватската енергийна компания ХЕП, която може да поеме част от товара и да смекчи удава върху жителите, сподели той по време на парламентарния надзор.

Като трети детайл от пакета Пленкович уточни Данък добавена стойност, което в този момент е 13 % за електричеството и 25 % за газа. По думите му повишението на енергийните цени се дължи на нарушената верига на доставки, COVID-19 и мощното търсене.

Домакинствата в Хърватия към момента не са имали покачване на цените на силата, нито ще го усетят преди 1 април. Същото е и за цената на газа, сподели Пленкович.

Държавният статистически институт регистрира в понеделник скок на потребителските цени в страната с 5,5 % през декември на годишна основа.
Хърватската централна банка чака междинната годишна инфлация тази година да доближи 3,5-4 %.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР