Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви победата на управляващата партия Хърватска

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви победата на управляващата партия Хърватска
Коментари Харесай

Хърватският премиер обяви победата на ХДС на изборите

Хърватският министър председател Андрей Пленкович разгласи успеха на ръководещата партия Хърватска демократична общественост (ХДС) на последните избори за парламент, които се организираха през вчерашния ден в страната.

Според държавната изборна комисия след обработка на данните от 97,41% от изборните секции дясноцентристката ХДС получава 66 места, „ Рестарт”, отпред със социалдемократите ще има 41 депутатски места, а партията на артиста и предприемач Мирослава Шкоро – 16 места.

Привърженици на ХДС поздравиха премиерата на празненство след края на изборния ден с обичайна за партията ария „ Окото на тигъра” от кино лентата „ Роки”. Те се здрависваха и приветстваха, макар ограниченията против ковид.

“Благодаря ви, благи другари, за блестящия резултат и успеха на ХДС довечера с нашите сътрудници. Искам да благодаря на всички хърватски жители, на всички, които гласоподаваха за нас през днешния ден, които дадоха поддръжката и за други партии, вярвайки, че избират по-добри решения за Хърватия “, сподели Пленкович пред аудиторията.

“Тази огромна победа задължава. Защото предишният ни мандат (мандат в Народното събрание и правителството), беше сложен и цялостен с тествания. И провокациите, пред които сме изправени, наподобяват още повече”, акцентира глава държавното управление и даде обещание още от понеделник да стартира работа в стопанската система, опазването на здравето, укрепването на демокрацията и институциите, правата на индивида и малцинствата.

По предварителни данни в Народното събрание ще имат депутати и самостоятелното придвижване MOСТ на някогашния ръководител на Народното събрание Божо Петров, новото придвижване на левицата и социалдемократите „ Можем”, блокът, воден от демократичната партия „ Разумно” и Хърватската национална партия (ХНС).

Общо 192 политически блока, партии и самостоятелни претенденти участваха парламентарните избори в Хърватия. Парламентът се избира за период от четири години и се състои от 151 депутати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР