Хърватският парламент прие днес държавния бюджет за 2023 г., най-важният

...
Хърватският парламент прие днес държавния бюджет за 2023 г., най-важният
Коментари Харесай

Хърватският парламент прие бюджета за 2023 г.

Хърватският парламент одобри през днешния ден държавния бюджет за 2023 година, най-важният финансов документ в страната, чиито съществени цели са да се облекчат последствията от рецесията, да се резервира икономическият напредък и развиване и да се запази обществената сигурност, съобщи ХИНА.

77 народни представители гласоподаваха „ за “ приемане на бюджета, а 50 - „ срещу “. Това е първият бюджет в евро, който Хърватия приема, и е седмият бюджет на държавното управление на Андрей Пленкович.

В бюджета са планувани държавни доходи от близо 25 милиарда евро и разноски от 26,7 милиарда, а дефицитът ще бъде 1,6 милиарда или 2,3 % от Брутният вътрешен продукт. В идната година се чака закъснение на инфлацията спрямо тазгодишната - от 10,4 на 5,7 %.

От пенсионни вноски бюджетът възнамерява да събере 4 милиарда евро, което съставлява напредък с 8,2 %, а от помощи от Европейски Съюз – 5 милиарда евро или 32,8 % повече, написа ХРТ.

Общите държавни разноски за 2023 година са планувани да бъдат 26,7 милиарда евро, което е с 2,1 милиарда повече от проекта за 2022 година

Повишаването на разноските отразява политиката на държавното управление и на първо място растежа на качеството на общественото обезпечаване и подпомагането на най-застрашените, а по този начин също и поддържането на пенсионната система, извеждането на демографски ограничения и възобновяване след земетресението, заяви ХИНА.

Съставна част на бюджета за 2023 година съставляват и десетте оферти, които бяха показани от опозицията и парламентарното болшинство, а дружно възлизат на 9,5 милиона евро.

От опозицията изрекоха възраженията си, в това число, че " бюджетът облагодетелства държавното управление и страната, само че не и жителите “ и че " не предлага нищо ново, с изключение на още един заем в размер на 1,8 милиона ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР