Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи

...
Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи
Коментари Харесай

Първи смъртен случай след ваксинация с АстраЗенека в Хърватия

Хърватската организация за медицински артикули (HALMED) удостовери във вторник първи смъртен случай, обвързван с имунизация. 33-годишен мъж е умрял две седмици откакто е бил ваксиниран с препарата на " АстраЗенека ", оповестява организация Хина.

Причинно-следствената връзка сред имунизацията и страничните резултати и последвалия съдбовен излаз са били оценени като правдоподобни и мъжът е умрял от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, заяви Хърватската организация за медицински артикули.

Мъжът е умрял 12 дни след имунизация с препарата на " АстраЗенека ". Доклад по случая е получен през март 2021 година, след което са извършени подробни медицински инспекции и разбори. Въз основа на отчетите за вероятни странични реакции на медикаменти, подадени в европейската база данни, Европейската организация по медикаментите е идентифицирала горепосочения синдром и е открила, че той може да се прояви доста рядко при слагане на векторни ваксини.

Въпреки че този доста необичаен синдром може да появи, както и обвързваните с това опасности от хоспитализация и съдбовен излаз, цялостната изгода от посочената ваксина надвишава по значение евентуалните опасности, е показала още Европейската организация по медикаментите.

До момента няма информация за други сходни случаи, нито за други смъртни случаи след имунизация, показва организация Хина.58,97% % от популацията в Хърватия към този момент е имунизирано.

По последни данни на Европейската организация по медикаментите до 14 октомври 2021 година в европейската база данни са докладвани 624 случая на хипотетична тромбоза с тромбоцитопения като допустима странична реакция на лекарство, а до 29 октомври 2021 година са сложени към 69 милиона дози ваксина на " АстраЗенека ".

В Хърватия до 6 декември са сложени 562 938 дози на имунизацията на тази компания и са подадени 1584 информации за хипотетични странични резултати. Повечето от тях, или 81 % от страничните резултати, не са съществени, оценени са като леки или умерени и са траяли няколко дни, осведоми организация Хина.

Страната заяви и за три случая на " Омикрон ", съобщи организацията.

Хърватският институт за публично здраве заяви, че всички контактни лица на инфектираните с този вид на ковид би трябвало да останат под карантина за интервал от 14 дни, без значение дали са имунизирани или преболедували коронавирус. Контактните лица ще би трябвало да си създадат PCR проби на първия и последния ден от карантината. Ако бъде изключено заразяване с " Омикрон ", карантината завършва, посочи институтът.

Днес хърватските здравни управляващи оповестиха за нови 4751 инфектирани и 54 смъртни случая през последното денонощие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР