Хърватин, който е бил арестуван заради използване на хитлеристки поздрав

...
Хърватин, който е бил арестуван заради използване на хитлеристки поздрав
Коментари Харесай

Хърватин, използвал хитлеристки поздрав, със забрана за повторно влизане в Австрия

Хърватин, който е бил задържан поради потребление на хитлеристки привет след възпоменателна гала през вчерашния ден в село Блайбург /Южна Австрия/, е получил възбрана за наново влизане в Австрия, съобщи Хина, като се базира на полицията в провинция Каринтия.

След като излезе от ареста, той ще би трябвало неотложно да напусне Австрия, уточни представителят на полицията Райнер Дионисио пред австрийската организация АПА.

48-годишният хърватски жител е употребявал хитлеристки привет след възпоменателната гала и на връщане от полето, където се състояла церемонията.

Хиляди последователи на хърватската последна десница се събраха през вчерашния ден в поле в южна Австрия, покрай Блайбург, с цел да отбележат избиването на хиляди усташи (хървати, подкрепяли нацистите - бел. ред.) от комунистите в края на Втората международна война.

За хърватските националисти това събитие, което се отбелязва всяка година, символизира техните премеждия по времето на комунизма в някогашна Югославия. Кметът на Блайбург Стефан Височник го назова обаче "маска за възхвала на нацизма ".

Десетки хиляди хървати - най-вече подкрепящи фашизма бойци и техните фамилии, избягали в Австрия от офанзивата на югославската войска през май 1945 година, само че били върнати назад от английската войска и предадени в ръцете на антифашистите. Хиляди усташи били убити във и към Блайбург.

Тази година близо 450 служители на реда от постоянните и специфични елементи на полицията в Каринтия бяха мобилизирани по отношение на възпоменанието, с цел да наблюдават за съблюдаване на австрийските закони, в това число на възбраната за проявление на нацистки знаци. От тази година в възбраната се включва и гербът на Независимата хърватска страна /1941-45/.

По време на възпоменателната гала предходната година австрийската полиция арестува седем души поради проявление на неразрешени знаци или потребление на неразрешени поздрави.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР