Харвардското училище за обществено здраве прави следните 10 препоръки за

...
Харвардското училище за обществено здраве прави следните 10 препоръки за
Коментари Харесай

Цял живот страдам от високо кръвно, но откакто лекарката ми каза за този режим успях да се излекувам и то без никакви лекарства

Харвардското учебно заведение за публично здраве прави следните 10 рекомендации за здравословно хранене. Преди всичко е нужно да се знае, че тази неповторима диета е от особена изгода за хората с високо кръвно налягане.

Дългосрочната диета (повече от 4 седмици) с ниско наличие на натрий има потребен резултат за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

Здравословното хранене предизвиква потреблението на ядки, пълнозърнести храни, риба, месо от птици, плодове и зеленчуци и понижаване потреблението на червени меса, сладкиши и захар.

Здравословната храна също по този начин е богата на калий, магнезий и калций, както и на протеини.

Доказателствата сочат, че средиземноморската диета усъвършенства работата на сърцето и усилва продължителността на живота.

И по този начин, кои са главните 10 правила, които е належащо да съблюдаваме, когато се храним здравословно?

1. Изберете положителни въглехидрати: пълнозърнести храни (колкото по-малко обработени, толкоз по-добре), зеленчуци, плодове и бобови растения. Избягвайте бял самун, бял ориз и други сходни, както и сладкиши, подсладени газирани питиета и други високо модифицирани храни.

2. Обърнете внимание на протеиновия пакет: положителният избор включва риба, птиче месо, ядки и фасул. Опитайте се да избягвате аленото месо, алкохола и пържените храни.

3. Изберете храни, съдържащи здравословни мазнини. Растителни масла, ядки и риба са най-хубавия избор. Ограничете потреблението на наситени мазнини и отбягване храни с транс-мазнини.

4. Консумирайте повече храни, богати на нишки. Това са листните зеленчуци като зелето, спанак, лапад, коприва.

5. Колкото по-разнообразни плодове и зеленчуци ядете, толкоз по-добре. Избирайте ги разнообразни по цвят, комбинирайте ги и не пропускайте нито ден, в който да не хапнете най-малко една ябълка, круша или портокал.

6. Калцият е значим, само че млякото не е неговият най-хубав източник. Добри източници на калций са зелето, обогатеното соево мляко, печения фасул и питателните добавки, които съдържат калций и витамин D.

7. Водата е най-хубавият асистент при здравословното хранене. Избягвайте сладките питиета и ограничете приема на сокове и мляко. Кафе, чай, изкуствено подсладени питиета, 100-процента плодови сокове, нискомаслено мляко и алкохол може да се побере в една здравословна диета, само че най-добре се употребява в умерени количества. Спортните питиета се предлагат единствено за хора, които вървят на фитнес най-малко три пъти в седмицата и остават в залата повече от час.

8. Ограничете приема на сол. Изберете повече пресни храни, вместо модифицирани такива.

9. Умерената приложимост на алкохол има изгоди за здравето, само че не се предлага за всеки.

10. Мултивитамините, както и в допълнение приемане на витамин D имат евентуални изгоди за здравето.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР