Харизматичният съосновател на най-голямата китайска фирма за електронна търговия Alibaba

...
Харизматичният съосновател на най-голямата китайска фирма за електронна търговия Alibaba
Коментари Харесай

Джак Ма окончателно се оттегля от Alibaba. Кой ще го наследи?

Харизматичният съосновател на най-голямата китайска компания за електронна търговия Alibaba Group Holding - Джак Ма ще се отдръпна от компанията след тъкмо една година - на 10 септември 2019 година, оповестяват от компанията, представени от Reuters.

Настоящият изпълнителен шеф на Alibaba Даниел Жан ще го размени като ръководител на борда на шефовете, а Ма ще остане член на борда до годишното общо заседание на компанията през 2020 година

Ма, който навърши 54 години в понеделник, към този момент отстъпи ролята на основен изпълнителен шеф през 2013 година 46-годишният Жан заема тази позиция от 2015 година, като до тогава изпълняваше ролята на основен действен шеф и имаше основен принос в основаването на " Деня на необвързаните " - годишният промоционален ден на Alibaba, който се трансформира в най-голямото събитие за онлайн извършване на покупки в света.

 Джак Ма се готви за бъдещето след Alibaba: Най-богатият китаец желае още веднъж да е учител
Джак Ма се готви за бъдещето след Alibaba: Най-богатият китаец желае още веднъж да е учител

Бизнесменът възнамерява да сътвори фондация на свое име

" Под негово управление Alibaba реализира пореден и резистентен напредък в продължение на 13 поредни тримесечия. Започването на процеса на предаване на водачеството на Alibaba на Даниел и неговия екип е вярното решение в точното време ", написа Ма в писмо, публикувано от компанията. Жан ще резервира и позицията на основен изпълнителен шеф.

Ма, който основа електронния търговец през 1999 година, е един от най-богатите хора в Китай със положение от 36.6 милиарда $, съгласно Forbes. Компанията се разрасна до повече от 66 000 непрекъснати чиновници и пазарна стойност от към 420 милиарда $.

 Джак Ма стана с $2.8 милиарда по-богат единствено за ден
Милиардерът, който стана с $2.8 милиарда по-богат единствено за ден

Той е най-заможният човек Азия

След като се отдръпна от сегашните си позиции, милиардерът ще продължи да има управителна роля като част от Alibaba Partnership - 36-членна група от основни мениджъри на електронния търговец. Групата може да номинира множеството шефове в борда на компанията.

Бивш преподавател по британски език без механически опит, Ма е извънредно известен в Китай, където е считан за пример за спечелването на положение със лични старания. Артистичен и екстравагантен, милиардерът се прояви като доста добър артист и танцьор на събития на компанията. Той даже взе участие в къс филм за бойното изкуство кунг-фу, дружно с китайската звезда Джет Ли.

След отдръпването си от Alibaba милиардерът ще се концентрира върху филантропията и популяризирането на компанията на интернационалните бизнес и политически събития.

 Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, с цел да избегнат диктата на Съединени американски щати
Джак Ма: Народите се нуждаят от свои технологии, с цел да избегнат диктата на Съединени американски щати

Китай възроди концепцията да създава лични чипове

Миналата година Ма влага 300 млн. юана (45 млн. долара) в учебен план в селските региони в Китай. Той учреди и стипендиантска стратегия в Нюкасъл, Австралия.

Милиардерът, който управлява и компанията за платежни услуги Ant Financial, се отдръпва на фона на все по-трудни времена за китайските софтуерни компании, защото растежът на продажбите в източните мега-градове на Китай се забавя.

Alibaba поддържа постоянен растеж на приходите през първата половина на 2018 година, само че маржовете на облагата са притиснати от огромните вложения , защото компанията се бори да резервира водещата си позиция в региона на електронната търговия и разплащания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР