Харесвам Людмил Станев. И чувството му за хумор харесвам. Днес

...
Харесвам Людмил Станев. И чувството му за хумор харесвам. Днес
Коментари Харесай

Сергей Станишев: Ако няма единни действия, ще има обединение. Но с ГЕРБ.

Харесвам Людмил Станев. И възприятието му за комизъм одобрявам. Днес прочетох текст за него и за заслужена литературна премия. На въпрос какво го разсмива сега, той дава отговор незабавно: “Организацията на изборите в условия на ковид. ”
Изненадани ли сте? Не, несъмнено! За страдание изборният развой у нас е под съмнение още от Алеково време. Но слушайки прогнозите за ниска изборна интензивност, за борба на твърдите ядра, за неналичието на политически платформи и невъзможността за истинска политическа акция, у нас от ден на ден се надига подозрението за честността на вота на 4 април.

Нещо повече, като че ли ни се загатва: значимото е, че сте живи и здрави, гражданските ви права ще почакат. А демокрацията ще се отсрочи. Не е толкоз ужасно! Я какъв брой по-страшни неща вилнеят по света! В тази връзка ни се оповестява и съвсем точна дата за “посещението” на английския вариант в България. Странно, таман в самата акция.

Следя с интерес предложенията на някои от опозиционните водачи за гарантиране на честността на вота. Дали концепциите са положителни няма по какъв начин да разберем. Заради разноговоренето, нежеланието за общ фронт против злоупотребите с вота на българските жители и в действителност срамежливото (за да не се види съвсем) заиграване с ръководещите: ами то, с тях обединението е най-възможна и издръжлива. Повечето предложения за диалози сред партиите бяха отправени по този начин, че да провокират отвод от поканените.

В обстановка на ковид, както и толкоз покрай изборите, няма време за политически нововъведения. Можем да употребяваме опита. А подобен има и отляво, и отдясно - с ГИСДИ и Българското съдружие за почтени избори. Питайте Юрий Асланов и Миро Севлиевски.

Не е допустимо да активизираме толкоз доброволци в условия на пандемия, ще кажат партиите. Така е, в случай че всеки се пробва да го прави поединично. Но помним и по-пресен образец.

Годината е 2013. Властта на ГЕРБ е безгранична, а подслушването е мярка за нормалност. За никого не беше загадка какво щеше да се случи на изборите. Защо не се случи?

Защото:

1️. Политическите водачи преглътнаха егото и желанието си за авторство и автентичност. По самодейност на най-голямата парламентарна съпротива, пет партии се сплотиха да бранят честността на изборите - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ДСБ, Атака и ДБГ. Членовете и симпатизантите им бяха най-мощната войска от пазители на вота - в на практика всяка от близо 12 000 секции.
2️. В обществено съглашение поехме организационни и финансови задължения. Да, отбраната на демокрацията коства пари. И тези средства бяха най-хубавата инвестиция. Имаше явен принцип на разпределението на финансовата тежест. Ще кажете: в този момент е рецесия, понижена е дотацията, няма хора за изборните секции. Така е! Но тъкмо поради това някой да храни илюзии какво ще се случи в изборната нощ?
3️. Беше наета европейска компания с безспорна известност, която да провежда редом броене. Нейните резултати бяха съвсем равни на тези на ЦИК!
4️. Anton Kutev и Milen Marchev Pes направиха филм “Как да спечелим избори в България?”, в който демонстрираха цялата палитра от нарушавания на локалния избор през 2011 година Кристиан Вигенин и Ивайло Калфин го показаха на евродепутати и публицисти в Страсбург. И той послужи за съображение да поканим интернационалните наблюдаващи в страна-членка на #ЕС! 105 наблюдаващи, включително и евродепутати, пристигнаха по линия на #ПЕС в #България и посетиха разнообразни елементи на страната.
5️. Кристиан Вигенин и Михаил Мирчев свършиха голяма работа по координирането и организирането на целия развой. Същото се отнася и за депутатите и уредниците в другите четири партии. Опитът го има. Хората - също.
6️. Идеята за отстояване на честността на изборите притегли вниманието на медиите и по този начин българите схванаха, че вотът им няма да отиде на вятъра. Че няма да бъде откраднат или пропуснат в броенето. Че макар предстоящите нарушавания, ще има кой да брани техния глас и тяхното право да избират кой да ги ръководи.
7️. И не на последно място - това обединяване към идея като честността на изборите, сподели на сънародниците ни, че единният фронт против модела и метода на ръководство в България е вероятен. Страхът се пропука. И българите излязоха да гласоподават. Избирателната интензивност беше 51.33%.

По време на консултациите при президента всички партии (извън управляващите) обявиха, че желаят гаранции за честното осъществяване на изборите. От кого? Точно те са тези, които би трябвало да го реализиран. Заедно!

И през 2013-та не беше елементарно. Няма да е и в този момент. Но приемането на моята концепция тогава от другите водачи беше явен знак за определянето им по отношение на ГЕРБ. И всички абсолютно застанаха на страната на демокрацията.

Е, това ще е и днешният тест. Ако няма единни дейности, ще има обединяване. Но с ГЕРБ.

Сергей Станишев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР