Характеристики като beamforming и MU-MIMO поддържат качествен Wi-FiTenda AC8 е

...
Характеристики като beamforming и MU-MIMO поддържат качествен Wi-FiTenda AC8 е
Коментари Харесай

Технологиите в съвременния домашен рутер: Tenda AC8

Характеристики като beamforming и MU-MIMO поддържат първокласен Wi-Fi

Tenda AC8 е наличен двубандов рутер за стрийминг на видео и онлайн игри
(снимка: TechNews.bg)

Рутерът към този момент е във всеки дом, с цел да разпределя интернет трафика сред от ден на ден устройства, които употребяваме за най-различни и все по-лакоми за честотна лента приложения – видео стрийминг, онлайн игри, обществени мрежи и така нататък Домашният маршрутизатор се оправя с това предизвикателство, с помощта на напреднали технологии, които производителите към този момент вграждат и в най-достъпните модели.

Наскоро ви представихме домашния рутер Tenda AC8 – налично устройство (струва към 50 лв. с включен ДДС), което покрива всички условия към един актуален рутер, претрупан със задачата да обслужва възходящите цифрови потребности на членовете на фамилията, а от време на време и на гостите. Няколко основни технологии обезпечават мечтаните параметри на AC8 за пълноценно потребителско преживяване на домашния консуматор.

Устройство от клас AC1200

Tenda AC8 се нарежда като устройство от клас AC1200. Какво значи това означение? AC идва от поддръжката на безжичния стандарт 802.11ac, прочут още като Wi-Fi 5, който обезпечава бързи мрежови връзки в честотния диапазон 5GHz. А цифрите след AC значат оптималната теоретична честотна лента – в тази ситуация 1200 мегабита в секунда (Mbps).

Освен това AC8 поддържа връзки в честотния диапазон 2,4GHz, т.е. това е двубандов рутер (2,4GHz и 5GHz). Докато безжичният сигнал на 2,4GHz е по-бавен, само че покрива по-голяма повърхност, Wi-Fi на 5GHz е по-бърз, само че с по-малко покритие. Модерните рутери са двубандови или трибандови, а цените им стават все по-достъпни за потребителите.

Морално остарелите еднобандови Wi-Fi рутери нормално работят в честотния диапазон 2,4GHz по стандарта 802.11b/g/n и се именуват като AC1000. Те последователно отпадат като решение за актуалния дом, защото употребяват остарели безжични стандарти и не могат да отговорят на потребностите от HD, 4К видео стрийминг, онлайн игри и други натоварващи мрежата приложения.

Tenda AC8 поддържа Wi-Fi връзки в два честотни диапазона – 2,4GHz и 5GHz
(илюстрация: Tenda)

Двубандовият Tenda AC8 поддържа безжичен трансфер със сумарна скорост 1167 Mbps, която се получава от двете честотни ленти – 300Mbps по стандарта 802.11b/g/n и 867Mbps по стандарта 802.11ac/a/n. Това значи, че в случай че имате гигабитова оптична връзка до дома, ще можете теоретично да оползотворите цялостния й капацитет.

Трябва да имате поради, че едно устройство – компютър, смарт телефон, таблет или друга джаджа – може да се свърже с рутера единствено по един канал в даден миг (2,4 GHz или 5 GHz). Ако обвързваното устройство поддържа 802.11ac/a/n, то би могло да оползотвори оптималната честотна лента на Wi-Fi 5G канала (867Mbps) в идеалния случай – при изискванията, в които производителите тестват устройства в своите лаборатории.

Технология Beamforming

Технологията Beamforming е друга основна характерност на AC8, която осмисля потреблението на Wi-Fi стандарта 802.11ac. Благодарение на тази технология, рутерът може да доставя първокачествен сигнал до приемащото устройство в мрежата и като цяло усъвършенства безжичната връзка. Тъй като това е технология с лазерно фокусиране, тя оказва помощ и за понижаване на разстройствата от други консуматори.

Обикновено безжичният сигнал се популяризира в доста направления от излъчващата антена на рутера. Но beamforming употребява голям брой антени (4x6dBi при AC8), ситуирани в непосредствена непосредственост една до друга, с цел да изпраща мощни, фокусирани сигнали до приемащото устройство. В резултат на ориентираната директна връзка сред рутера и устройството, безжичната връзка е по-бърза и по-надеждна.

Beamforming технологията обезпечава ориентиран Wi-Fi сигнал до обвързваните устройства
(илюстрация: Tenda)

Beamforming не е нова идея за Wi-Fi мрежите, само че в последните години тя беше доста усъвършенствана. Технологията стеснява фокуса на безжичния сигнал от рутера, като го изпраща непосредствено, по права линия до обвързваните устройства в мрежата. Така beamforming свежда до най-малко близките разстройства и усилва силата на сигнала, който получава всяко устройство в мрежата – компютър, телефон, подпора, таблет и така нататък

За да е ефикасна, Beamforming се нуждае от Wi-Fi устройства, които поддържат технология MIMO (multiple-input multiple out), с цел да изпраща голям брой припокриващи се сигнали. MIMO разрешава предаване и приемане на няколко потока безжични сигнали по избран път, който приключва, да вземем за пример, във вашия преносим компютър. Чрез използване на beamforming се усъвършенства качеството на HD стрийминга, ползващ огромна честотна лента, защото сигналът е доста по-концентриран.

Поддръжка на MU-MIMO

MIMO се отнася до метода, по който рутерът разпределя честотната лента сред другите свързани устройства. Много от днешните рутери ползват технология SU-MIMO (Single User, Multiple-Input, Multiple-Output), при която единствено едно устройство получава данни в даден миг. Това значи, че в случай че в мрежата двама консуматори употребяват по едно и също време интернет услуги – да вземем за пример, Netflix и YouTube видео, едното устройство ще има приоритет, до момента в който другото би трябвало да изчака, до момента в който първото буферира данни за себе си.

Обикновено потребителите няма да усетят това закъснение. Въпреки че SU-MIMO рутерите поддържат единствено един поток в даден миг, те го превключват доста бързо сред устройствата и това остава незабележимо с просто око. Но с увеличение на броя на обвързваните устройства, забавянето може да стане очевидно.

Tenda AC8 се възползва от преимуществата на технологията MU-MIMO
(снимка: TechNews.bg)

AC8 употребява по-напреднала технология MU-MIMO (Multiple User, Multiple-Input, Multiple-Output), при която рутерът разпределя честотната лента в обособени, самостоятелни потоци за всяко обвързвано устройство, без значение от приложението. MU-MIMO изпраща трафика в няколко посоки по този начин всяко устройство в мрежата като че ли има собствен личен рутер.

Очевидното преимущество тук е, че вместо потокът към обещано устройство да бъде от време на време преустановяван (макар и доста за кратко), MU-MIMO рутерът поддържа по едно и също време непрекъснат сигнал към обвързваните устройства и разпределя честотната лента, без да компрометира скоростта на някой от потребителите. Разбира се, с цел да работи дейно тази функционалност, и рутерът, и обвързваните към него устройствата би трябвало да поддържат MU-MIMO.

Tenda AC8 се предлага на пазара у нас на цена от към 50 лева с Данък добавена стойност
(снимка: TechNews.bg)

Описаните технологии са единствено част от опциите на AC8. Рутерът поддържа също редица други потребни характерности, като приоритетизиране на трафика, IPv6 адреси, варианти за наставнически надзор, конфигурирани на мрежа за посетители, отдалечено ръководство от смарт телефон и други Tenda AC8 е наличен в комерсиалната мрежа у нас на към 50 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 2 години. В комплекта с изключение на рутера влизат още захранващ адаптер, Gigabit Ethernet кабел и документи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР