Хамза Юсаф спечели надпреварата за нов лидер на Шотландия. Той

...
Хамза Юсаф спечели надпреварата за нов лидер на Шотландия. Той
Коментари Харесай

Хамза Юсаф спечели лидерската надпревара в Шотландия

Хамза Юсаф завоюва конкуренцията за нов водач на Шотландия. Той е претрупан със задачата да съживи отслабващото придвижване за самостоятелност след дългия мандат на Никола Стърджън, съобщи Агенция Франс Прес.

Юсаф победи с 52% от преференциално класираните гласове на членовете на Шотландската национална партия (ШНП) след тристранна борба за водачество, провокирана от изненадващото известие за оставката на Стърджън предишния месец.

Той ще постави клетва като първи министър в сряда, трансформирайки се в първия водач от етническо малцинство на децентрализирано държавно управление и първия мохамеданин, оглавил огромна партия в Обединеното кралство.

37-годишният мъж ще бъде и най-младият водач на Шотландия, откакто Риши Сунак стана най-младият министър-председател на Обединеното кралство в наши дни, когато влезе на Даунинг стрийт на 42-годишна възраст.

Юсаф даде обещание да продължи да следва главната политика на ШНП - самостоятелност на Шотландия - за която Стърджън се бори, откогато партията загуби референдума по въпроса през 2014 година

" Ние ще бъдем поколението, което ще донесе самостоятелност за Шотландия ", съобщи Юсаф в победната си тирада, като в последвалите изявленията добави, че публично ще изиска от държавното управление на Обединеното кралство да позволи нов избор.

Той добави,
Всичко за Вашата сватба
че негов " непосреден приоритет " е отбраната на шотландците от рецесията с разноските за живот във Англия и реформирането на публичните услуги.

" Ще се стремя да управлявам Шотландия и ползите на всички наши жители, без значение от политическата ви принадлежност ", настоя Юсаф, като означи, че ще се стреми да работи " градивно " с Лондон.

Говорителят на Сунак съобщи, че министър председателят " чака с неспокойствие да работи с него ", само че изключи опцията да даде нужното позволение за образуване на нов избор за самостоятелност.

Юсаф, който беше министър на опазването на здравето в последния кабинет на Стърджън, едвам съумя да победи финансовия министър Кейт Форбс, с цел да стане водач на ШНП, откакто бяха преброени вторите преференции на партийните гласоподаватели.

Бившият министър Аш Реган приключи на далечно трето място.

Форбс, която завоюва 48% от гласовете в състезанието, попадна в центъра на вниманието поради консервативните си възгледи като член на Свободната черква на Шотландия, която се опълчва на еднополовите бракове и абортите.

Но Юсаф, който има близки връзки със Стърджън, също се сблъска с инспекции и рецензии поради досегашната си работа на поредни позиции
Всичко за Вашата сватба
в шотландското държавно управление.

Поздравявайки Юсаф за успеха, Стърджън го дефинира като " извънреден водач " и добави в Туитър: " Не мога да се гордея повече, че той ще ме наследи ".

Британският мюсюлмански съвет назова избора му " предопределен ".

Но за триумфа му евентуално ще се съди по способността му да продължи придвижването за самостоятелност.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че поддръжката за него понижава, откакто за малко време бе повишена през предходната година.

Проучванията демонстрират, че сега към 45% от шотландците поддържат излизането на Шотландия от Обединеното кралство, което е същото число, записано при гласуването през 2014 година

По време на акцията Юсаф съобщи, че ШНП би трябвало да се концентрира върху основаването на визия за самостоятелна Шотландия, и даде обещание гражданско придвижване, което да движи акцията.

Юсаф е изправен пред предизвикването да завоюва по-широкия шотландски електорат, тъй като през идващите 18 месеца се чакат общи избори в Обединеното кралство.

Според изследванията на Ipsos той се употребява с позитивно мнение измежду едвам 22% от гласоподавателите.

Партията също по този начин е очевидец на отзив поради новия закон, който
Всичко за Вашата сватба
разрешава на всеки над 16 години да промени пола си без здравна диагноза.

Законът би разрешил на транссексуална жена, наказана за обезчестяване, преди да стартира да се трансформира, да изтърпи присъдата си в затвор единствено за дами.

Докато дебатите се разгаряха, държавното управление на Англия употребява невиждано несъгласие, с цел да блокира закона.

Миналата година Върховният съд на Обединеното кралство също по този начин постанови, че държавното управление на Стърджън не може да организира нов референдум за самостоятелност без утвърждението на Лондон.

Делегираното държавно управление в Единбург е основано през 1999 година посредством промени за децентрализация, инициирани от държавното управление на Обединеното кралство в Лондон.

Оттогава ШНП се трансформира в преобладаваща мощ в шотландската политика, като притегли поддръжката най-много на Лейбъристката партия.

Лейбъристите обаче се надяват, че напускането на Стърджън може да даде опция за евентуално завръщане на север от британската граница, което да помогне за победа над консерваторите на идващите избори в Обединеното кралство.

" ШНП нямат отговори нито за Националната здравна работа, нито за рецесията с разноските за живот ", написа водачът на лейбъристите Киър Стармър в Туитър дружно с поздравленията си към Юсаф.
Всичко за Вашата сватба


" Само лейбъристите могат да обезпечат смяната, от която се нуждае Шотландия ", добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg