Хамелеоните са сред най-интересните за наблюдение гущери с неподражаемата им

...
Хамелеоните са сред най-интересните за наблюдение гущери с неподражаемата им
Коментари Харесай

Съвети при хранене на хамелеон

Хамелеоните са измежду най-интересните за наблюдаване гущери с неподражаемата им дарба да трансформират цвета си в естетика с околната среда. Затова са доста търсени домашни любимци.

Как обаче да се грижим за тези забележителни творения на природата, по какъв начин да ги храним в домашни условия?

Най-напред информацията за храната на хамелеоните в естествените им местообитания е от изгода. В природата те са хищни гущери, които се хранят с други животни, улавяни с дългия им леплив език. Малките ловят главно инсекти, само че огромните хапват и други дребни животни.

Основна и обичана храна на хамелеона са летящи или пълзящи нетоксични инсекти, както и ларвите им. Това са бръмбарите, паяците, пеперудите, морските кончета, скакалците и други. Хамелеоните имат присъщ инстинкт да не ядат отровни за тях инсекти като пчелите и осите.

Освен инсекти, възрастните гущери ядат и други дребни влечуги, гризачи и дребни птички.

В домашни условия хамелеонът се храни с храна за домашни любимци и зеленчуци. Най-добрата месна храна са щурците и хлебарките. Всяко влечуго може да изяде до 10 инсекти дневно. Не е рентабилно развъждането на щурци вкъщи за храна на хамелеона. Поддръжката им изисква специфични условия, а основават и проблеми при размножаването си.

 Хамелеон

Монотонната храна не е подобаваща за хамелеона. Разнообразието се обезпечава от най-малко 2-3 типа инсекти.

Растителната храна за гущера се състои от нежни листа на дървета, кори от дървета, горски плодове и други плодове като кивито, ябълките, бананите, гроздето, черешите. Добри са меките зеленчуци, цитрусите, билките и зеленина като листата на глухарчето и зелената салата.

Процесът на хранене може да е ръчен или с пинсета. Плодовете се режат на късчета и се подносят върху отрязани клонки от дърво.

Необходимо е храната да бъде обогатена с витамини и минерали. В комерсиалната мрежа се оферират доста благоприятни условия, които могат да се намерят в аптеките, зоомагазините и дори онлайн, а дозите са разказани в инструкциите.

Друг значим миг от процеса на хранене е водата. В природата хамелеонът не пие вода от водоеми, а попълня запасите си, облизвайки росата от листата на дърветата.

У дома може да му се закупи специфична поилка от магазин за домашни любимци. Поддържането на добра хигиена на съда е значимо за здравето на животното.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР