Хакери все по-често заразяват мрежите на училищата със злонамерен код(снимка:

...
Хакери все по-често заразяват мрежите на училищата със злонамерен код(снимка:
Коментари Харесай

Все по-често рансъмуер атакува училищата


Хакери все по-често заразяват мрежите на учебните заведения със злоумишлен код
(снимка: CC0 Public Domain)

Представете си го за миг: децата са учили отдалечено няколко седмици, подлудели са от стоенето вкъщи и неналичието на общувaне с други деца, подлудели сте и вие да стоите с тях у дома и да жонглирате с грижи за младежта, домакинстване, отдалечена работа и стрес, и чакате с неспокойствие понеделника, когато децата отиват в класната стая. Но в неделя вечер получавате уведомление от шефа, че в понеделник занятия няма да има. А в понеделник – уведомление, че занятия няма да има до сряда. Точно това се случва с десетки учебни заведения в последните седмици. Причината – хакнати са и им е пожелан откуп.

„ Много е разочароващо. Мислите си: по какъв начин може да се случи това? Чудите се дали вашата информация е сигурна ”, сподели Глинис Сандърс, майка на три деца от Бъфало, Съединени американски щати, представена в обява на. Рансъмуер офанзивата против учебното заведение на щерка ѝ е последното нещо, от което се нуждае тъкмо в този момент. Жената споделя, че наред с всички главоболия поради пандемията обстановката единствено надгражда напрежението от образователната година.

Хакери са заразили доста от мрежите на учебните заведения в Бъфало със злоумишлен код, който се е промъкнал в ИТ системите, блокирал е компютрите и е направил невероятно учителите да доближат до своите възпитаници отдалечено или пък да ги употребяват в образователния развой. Злодеите желаят откуп.

Училищните управляващи са в ступор. Ще им би трябвало повече от седмица, с цел да възобновят планувания си график на уроците.

Благодатни цели

Макар че рансъмуер офанзивите тормозят бизнеса от много месеци, изключително в този момент, по време на пандемията, насочването на вниманието към учебните заведения е релативно нова наклонност. От бизнеса могат да се чакат солидни заплащания – компаниите ще дадат благо и драго да си възстановят данните и да си спестят имиджовия срив от виртуалното изнудване. Но учебните заведения?

Всъщност, доста от хакерите се насочват към държавни и общински институции, тъй като знаят, че тези организации нямат специфичен личен състав за киберсигурност или скъпи контракти с външни снабдители на услуги по отбрана. Затова и мрежите им не са добре предпазени. Същото, прочее, важи и за държавни и общински лечебни заведения, кметства и други

И въпреки да са нестопански организации и да нямат доходи и облаги, въпреки това учебните заведения са плодородни цели: стотици и дори хиляди фамилии разчитат на всяко едно от тях. Ако учебните заведения не могат да одобряват децата, това ще е мотив за притесняването на стотици и хиляди хора, ще е спусък за голям напън.

Да платиш или да не платиш?

Полицейските служби по целия свят са безапелационни, че в случаи на хакване с криптиране и искане на откуп не трябва да се заплаща каквото и да било. Така е, тъй като това единствено може да насърчи изнудвачите да продължат мрачната си активност и да се насочат към повече жертви. В същото време няма никаква гаранция, че хакерите ще спазят думата си.

Неотдавнашно изследване на компанията за киберсигурност Kaspersky откри, че малко над половината от жертвите на рансъмуер са, само че въпреки всичко 17 % от платилите не са възстановили нито един от своите изгубени файлове.
още по тематиката
Спасяването от обстановката значително зависи от съответната реакция на управлението. Така когато хакери поискват откуп от учебно заведение в Афтън, Мисури, софтуерният шеф на района Адам Ясински бързо се сеща защо става дума от известието, което е получил – че „ всеки байт информация на наличните устройства е криптиран ”.

Разпознал капацитета, Ясински бързо заповядва на сътрудниците си всички цифрови устройства да бъдат изключени. Започва да изследва компютрите поотделно, с цел да види кои са фактически инфектирани. Оказват се единствено 30. Те биват сменени и учебното заведение съумява да възобнови уроците на идващия ден.

Хакерите се оказват неподготвени за този ход. Като възмездие те разгласяват файлове, които са съумели да извлекат от инфектираните компютри, съдържащи данъчна информация, данни за човешки запаси и хонорари. И въпреки всичко образователният развой е съвсем цялостен. „ Нещо, което се надявам хората да запомнят от прекарвания като нашето, е не да заплащат откупа, тъй като това единствено предизвиква злодеите ”, споделя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР