Хага. Русия и Западът се подготвят за ново противопоставяне в

...
Хага. Русия и Западът се подготвят за ново противопоставяне в
Коментари Харесай

AFP: Очаква се ОЗХО да посочи виновниците за химическите атаки в Сирия

Хага. Русия и Западът се приготвят за ново опълчване в Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) тази седмица поради нов екип, който за първи път ще уточни виновници за химическите офанзивите в Сирия, предава AFP .
Първият отчет на проверяващите за идентифициране на причинителите се чака при започване на идната година, а напрежението към този момент нараства в Организацията.

Москва заплашва да блокира бюджета за ОЗХО за идната година на годишната среща в Хага, в случай че включва финансиране за новия екип, което би могло да блокира активността на ОЗХО, само че Съединени американски щати, Англия, Франция и други съдружници считат, че имат задоволително поддръжка, с цел да не позволен сходно развиване.

Въпреки яростните възражения от Сирия и нейните съдружници, страните членки на ОЗХО се споразумяха през 2018 година да дадат на организацията нови пълномощия да показва виновниците за потреблението на химически оръжия. Преди това Организацията, която завоюва Нобеловата премия за мир през 2013 година и отстрани 97 % от химическото оръжие в света, имаше единствено мандат да каже дали е осъществено или не нахлуване.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР