„Хъбъл получи снимки от най-древната досега галактика, която спада към

...
„Хъбъл получи снимки от най-древната досега галактика, която спада към
Коментари Харесай

"Хъбъл" получи снимки на най-древната пръстеновидна галактика досега

„ Хъбъл " получи фотоси от най-древната до момента вселена, която спада към т.нар.пръстеновидни, заяви списание „ Нейчър Астрономи ".

„ Резултатите от нашите наблюдения и разбори демонстрират, че евентуално преди 10 милиарда години огромните пръстеновидни галактики са били толкоз редки, колкото и в този момент. Това не съответствува с някои теории, съгласно които тези обекти са се срещали 140 пъти по-често в първите столетия от съществуването на Вселената ", пишат създателите на обявата.

Пръстеновидните галактики се зараждат при конфликт на две огромни галактики, едната от които се врязва с висока скорост в другата при започване на нейното образуване и я „ пробива ", като лишава материя от центъра й и предизвика образуването на звезди в периферията й. Затова те наподобяват великански огнени пръстени.

Група астрономи под управлението на Кенет Фрийман, учител в Австралийския народен университет в Канбера, се натъкнали на два необикновени обекта. Първият бил пръстеновидна вселена, а вторият бил галактиката, минала през нея и образувала зона на пустош в центъра й с диаметър от тридесет хиляди светлинни години. Като проучили спектъра на галактиките, астрономите открили, че ги виждаме в положението, в което са били преди към 10,8 милиарда години, три милиарда години след Големия гърмеж.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР