Ha 22 нoeмвpи Фpaнция oфициaлнo paзpeши нa своите гpaждaни дa

...
Ha 22 нoeмвpи Фpaнция oфициaлнo paзpeши нa своите гpaждaни дa
Коментари Харесай

Вместо дизел: Зареждаме колите с олио

Ha 22 нoeмвpи Фpaнция oфициaлнo paзpeши нa своите гpaждaни дa изпoлзвaт за гориво oлиo – paзличнитe мacлa зa пъpжeнe, ĸoитo виждaмe във фpитюpницитe, да вземем за пример.

Mнoгo xopa бяxa изнeнaдaни oт тaзи нoвинa и ce зaпитaxa дaли двигaтeлитe нa тexнитe aвтoмoбили знaят зa тoвa peшeниe?

Paзбиpa ce, в peзepвoapa мoжe дa бъдe зapeдeнa вcяĸaĸвa тeчнocт, нo дaли двигaтeлят щe зaпaли и зaпoчнe дa paбoти e интepeceн въпpoc.

И вce пaĸ, aĸo aвтoмoбилитe нaиcтинa имaт възмoжнocт дa изпoлзвaт oлиo, зaщo зaĸoнът e пpиeт eдвa ceгa? И ĸaĸвo oлиo мoжe дa ce изпoлзвa – pacтитeлнo мacлo, мacлo зa пъpжeнe или нeщo дpyгo?

Всъщност, някои коли, само че надалеч не всички, в действителност могат да употребяват олиото като гориво. Нещо повече, в редица страни растителното масло е доста по-разпространено гориво от дизела в бензиностанциите.

Автомобилите, които могат да употребяват олио за гориво

Автомобилите с мотор с вътрешно горене могат да работят с разнообразни типове гориво. Така да вземем за пример, доста хора си слагат газови уредби на своите коли с бензинов ДВГ, които дават опция за потреблението на пропан или метан.

Дори преди време съобщихме за украинец от Суми, който трансферира колата си да гори дърва за огрев. Разбира се, в този случай горивото на автомобила не са самите дърва, а газът, който те отделят при протичащите термични процеси.

И в действителност, няма чак толкоз огромно значение какво гориво употребява автомобилът, стига то да има нужната запалимост и нужното октаново или цетаново число.

Така или другояче, горивото в мотора с вътрешно горене не е належащо просто да гори, а да се взривява при несъмнено налягане, създавано от буталото. Олиото няма сходни индикатори и доста отстъпва на природния газ и бензина.

Ето за какво да употребяват нещо сходно могат само дизеловите мотори, освен това единствено тези с механична инжекционна помпа, която в действителност е горивна помпа за високо налягане. Дизеловите мотори от сходен вид не са претенциозни и могат да се оправят с най-различни горива.

Съвременните коли с дизелови мотори не могат да употребяват олио като гориво, тъй като тяхната инжекция е на процедура напълно електронна. Ето за какво, преди да налеете растително масло в резервоара би трябвало да разберете какъв вид горивна помпа има вашият автомобил.

Олиото, което може да се употребява като гориво в дизеловите коли

Използването на растително масло като гориво за ДВГ колите напълно не е нещо ново. Така да вземем за пример в Бразилия е доста известно рапичното растително масло, което всеобщо се употребява като гориво. Но с изключение на растителни масла в старите дизели се наливат и модифицирани моторни масла, хидравлични масла и други.

Разбира се, да се налива в резервоара чисто и рафинирано олио въобще не е преференциално от икономическа позиция, тъй като то е доста по-скъпо от дизела.

Това в действителност е малко противоречив миг, тъй като към сегашен ден цените се трансформират прекомерно ненадейно. Но в действителност всеобщо в резервоарите на старите дизели се налива към този момент употребявано във фритюрниците олио. След несложно пречистване това масло може да се употребява като дизелово гориво.

Според усещанията на хората, които употребяват към този момент използвано олио, динамичността и ускорението понижават, тъй като мощността на мотора става по-ниска. Но моторът стартира да работи някак по-меко.

Според експертите, потреблението на растително масло въобще не се отразява на софтуерния живот на мотора, а разходът на гориво даже малко понижава.

Само че, в случай че олиото е било взето от фритюрник за пържени картофи, ароматите от този автомобил вероятно ще са забавни. Но за сметка на това, горивото от сходен вид е на процедура гратис, а за някои хора това е по-важното.

Защо Франция позволи колите да бъдат зареждани с растително масло?

Да уточним, че Сенатът на Франция не позволи на всички коли да бъдат зареждани с растително масло, а единствено на служебните, които имат подобаващи дизелови мотори. Законът не визира частните притежатели на коли. Но това не е толкоз значимо, забавно е за какво въобще е признат този закон?

Първата причина за приемането на сходен закон е енергийната рецесия, само че не е единствено това. Наскоро стана ясно, че изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата на Земята, макар подхванатите ограничения, не понижава. Това значи, че човечеството не може и да се надява, че световното стопляне може да бъде спряно на равнище 1,5 °C. А това ще докара до още по-голямо утежняване на екологичната конюнктура, която и по този начин към този момент не е изключително добра. Идеята е, че потреблението на растително масло в дизелите ще понижи количеството излъчвания от въглероден диоксид.

Изданието La Tribune заяви, че тази самодейност е точно на „ Зелената партия “ във Франция. Основната концепция е, че маслото за пържене е на процедура биогориво. Според проучванията на еколозите, при изгарянето си в дизеловите мотори, олиото изхвърля в атмосферата над 90% по-малко нездравословни субстанции спрямо обичайното дизелово гориво.

Единственият противен непряк резултат от всичко това е, че от ауспуха на автомобила ще излиза пушек, миришещ на пържени картофи, наденички и риба. Да се надяваме, че миризмата от фритюрниците и тиганите няма да навреди изключително доста на околната среда.

Има и още: използването на към този момент употребявано във фритюрниците растително масло взема решение въпроса за неговата утилизация. В Германия много от дълго време, а във Франция от 2006 година е позволено (но не е задължително) към този момент употребявано растително масло да се използва като гориво за някои типове трактори и рейсове.

Сега към тях са добавени и леките коли и да, олиото може да се употребява като гориво, само че единствено за старите дизели, като по-изгодно е в тях да се налива към този момент употребявано растително масло.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР