Гуверньорът на Bank of England Марк Карни се опита да

...
Гуверньорът на Bank of England Марк Карни се опита да
Коментари Харесай

ЕС предлага на Лондон търговска сделка със силно ограничен достъп на банките

Гуверньорът на Bank of England Марк Карни се опита да откри компромисно решение английските банки да продължат да работят на европейския пазар, само че позицията на 27-те страни към този момент отхвърля предлагането му.

Още по тематиката
Няма да увеличим вноската в бюджета на Европейски Съюз след Брекзит, разгласи Рюте
от Дневник,2 мар 2018
Европейски Съюз и Япония желаят договорката за свободна търговия да влезе в действие преди Брекзит
от Дневник,1 мар 2018 Европейският съюз предлага на Англия собствен вид за съглашение за свободна търговия след Brexit с доста по-ограничено съдействие, в сравнение с се надяват последователите на напускането на съюза. Това оповестиха Reuters и Bloomberg, базирайки се на работен вид на документа малко преди той да бъде публично показан в Брюксел.

Става дума за обща позиция на 27-те страни от Европейски Съюз, която е със силата на рекомендация, подлежаща на дефинитивно утвърждение от водачите им в края на март. В документа се заявява воля за тясно партньорство с Лондон, само че и категорично се декларира, че в бранша на финансовите услуги Англия ще бъде третирана като трета страна.

Британските финансови институции ще могат да продължат работата си на единния пазар, само че единствено в случай че записват свои представителства или дъщерни компании в страна от Европейски Съюз. Отношението към тях ще се основава " на обстоятелството, че (...) Англия и Европейският съюз повече няма да споделят обща рамка на регулации, контрол, използване и правни правила ".

Финансовите услуги са единствената сфера, в която Англия има търговски остатък с останалите страни от Европейски Съюз, напомня Reuters. Това прави изключително значимо за държавното управление в Лондон запазването на оптимално свободен достъп на банките до единния пазар на континентална Европа. Въпреки предизвестията на анализатори, че секторът може а се окаже измежду най-големите губещи от напускането на Европейски Съюз, мнозина банки не са подхванали съвсем нищо за пренасяне на бизнеса си от Лондон. Американски капиталови банки възнамеряват да наемат в английската столица повече хора, в сравнение с където и да е другаде в Европейски Съюз.

" Напълно разбирам и почитам политическите цели на Тереза Мей да показва непременно, че Brexit може да се окаже триумф и че е бил верният избор. Съжалявам, това не е нашата цел ", съобщи в сряда Доналд Туск. Председателят на Европейски Съюз добави, че двете страни се отдалечават една от друга поради Brexit, само че персонално той не желае посред им нито да се издига стена, нито Тереза Мей да може да си избира това, което ѝ харесва.

През декември 2017 година Bank of England предложи европейските банки да продължат да работят като клонове в Лондон, само че при изискване, че има реципрочна мярка и за английските банки в Европейски Съюз. Една от задачите е да се избегне обстановка, в която за приемане на статут на отделение в Европейски Съюз една банка ще би трябвало да набави и в допълнение капитал за него.

Предложението от сряда на Съвета на Европейски Съюз е тъкмо противоположното - придържане към обичайния метод английските банки да бъдат третирани като институции на трета страна. " Това значи двойна регулация. Действаш в Лондон съгласно английските правила, като някои детайли ще се извършват като трансгранични услуги ", изяснява пред Reuters Барни Рейнолдс, сътрудник в Shearman & Sterling. По-късно в сряда финансовият министър Филип Хамънд трябваше да показа позицията на английското държавно управление и да съобщи, че Лондон желае финансовият бранш да има оптимално необятен достъп до единния пазар.

" Време е да отвърнем на скептиците, казващи, че финансовите услуги не могат да бъдат включвани в комерсиалната договорка, тъй като в никакъв случай до момента не е правено сходно нещо ", се споделя в текста на словото му, публикувано в задатък за медиите. " Ще им заявя, че всяка комерсиална договорка на Европейски Съюз постоянно е била неповторима. Европейски Съюз в никакъв случай не е преговарял два пъти едно и също съглашение. "

Хамънд изброява и образци - покупко-продажбите с Турция, Канада, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, както и желанията банковите услуги да бъдат включени в споразуменията с Канада и в замразените към този момент договаряния за трансатлантическа свободна търговия със Съединени американски щати. Принципният отговор от чиновници на Европейски Съюз е, че това са покупко-продажби с фокус върху понижаване на мита и бариери пред търговията със артикули, а не с услуги.

Ключови моменти в предлагането:

- Европейски Съюз предлага безмитна търговия със артикули, която да не е лимитирана от квоти

- това не е еднакво на статут на Англия като част от единния пазар, няма да има " отчасти присъединяване " на британците в единния пазар и няма да се разреши да си избират в кои браншове да вземат участие

- " уместно " съдействие в митниците, което резервира автономността на регулациите и юрисдикцията на страните, както и интегритета на Митническия съюз на Европейски Съюз

- английските услуги ще бъдат позволени до единния пазар единствено след рестрикции

- Европейски Съюз е подготвен да промени позицията си, в случай че Англия преначертае " алените линии ", от които е оповестила,че няма да отстъпи

- предлага се тясно съдействие в защита, сигурност и битка с престъпността

- Европейски Съюз е за опазване на съществуващия взаимен достъп до зоните за лов на риба и морските запаси

- нужна е такава договорка за самолетните полети, която да подсигурява, че те ще продължат без проблеми, т.е. трябват транспортно съглашение и съглашение за авиационната сигурност

- Европейски Съюз желае взаимно признание на професионалната подготовка

- Европейски Съюз си резервира правото независимо да взима решения без присъединяване на Англия, тъй като нейните институции, организации и структури ще са със статут на трета страна

- на територията на Европейски Съюз изцяло ще се се съблюдава върховенството на Съда на Европейски Съюз
- ясно разказва техническите бариери пред търговията, както и санитарните и фитосанитарните стандарти

- обяснява разпоредбите за достъп до публични поръчки

- отбраната на персоналните данни ще става съгласно разпоредбите на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР