Густаво Петро встъпва в длъжност като първият ляв президент на

...
Густаво Петро встъпва в длъжност като първият ляв президент на
Коментари Харесай

Густаво Петро - първият ляв президент на Колумбия, встъпва в длъжност

Густаво Петро встъпва в служба като първият ляв президент на Колумбия.

Петро беше определен от гласоподаватели, които се надяват, че той може да подтиква амбициозни обществени и стопански промени за понижаване на насилието и задълбочаващото се неравноправие в поляризираната страна в Андите, отбелязва организация Ройтерс.

Густаво Петро, който е някогашен член на партизаните М19, би трябвало да постави клетва в Богота по-късно през днешния ден. Председателят на Сената Рой Барерас ще постави клетва пред него и пред към 100 хиляди души, в това число испанския крал Фелипе VI, минимум деветима президенти от латиноамерикански страни и елементарни колумбийци, поканени от Петро.

Новият вицепрезидент Франсия Маркес – екоактивист и някогашна икономка, ще бъде първата афроколумбийка, която ще заеме поста.

Петро - 62-годишен някогашен сенатор, съобщи, че първият му приоритет ще бъде битката с глада в страната с 50 милиона поданици, където съвсем половината от популацията живее в някаква форма на беднотия.

Петро даде обещание гратис държавно университетско обучение и промени в опазването на здравето, като построи необятна коалиция в Конгреса от леви и центристки партии, с цел да се одобри неговата платформа.

Новия президент, който е и някогашен кмет на Богота, също по този начин даде обещание да възобнови мирните договаряния с бунтовниците от Националната освободителна войска и да приложи мирното съглашение от 2016-а за някогашни партизани, членове на ФАРК, които го отхвърлят.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР