"Гугъл" заплаши да спре търсачката си в Австралия и "Фейсбук"

...
"Гугъл" заплаши да спре търсачката си в Австралия и "Фейсбук"
Коментари Харесай

"Гугъл" заплаши да спре търсачката в Австралия, а "Фейсбук" - новините

"Гугъл " заплаши да спре търсачката си в Австралия и "Фейсбук " предизвести, че ще отстрани новините от платформата за всички австралийски консуматори, в случай че нов цифров кодекс принуди софтуерните компании да заплащат на новинарските медии, предават международните информационни организации.

Това би означавало, че 19 милиона австралийци, които употребяват "Гугъл " всеки месец, няма да имат достъп до търсачката, а 17 млн. австралийци няма да могат да четат новинарски публикации във "Фейсбук ".

Двете компании се борят против законодателството преди Народното събрание да принуди цифровите платформи да стартират договаряния с медиите да заплащат за наличие.

Днес "Гугъл " насочи ултиматум към държавното управление, като предизвести, че няма да продължи да предлага търсачката си в Австралия, в случай че кодексът бъде признат.

Според компанията това е "опасен казус " за заплащане за линкове.

Премиерът Скот Морисън съобщи на конференция, че държавното управление няма да отговори на опасността.

Представители на "Фейсбук " повториха предходна опасност на компанията, че ще отдръпват новинарското наличие от платформата.

Социологическо изследване от тази заран демонстрира, че 62% от австралийците имат вяра, че софтуерните компании би трябвало да дадат приоритет на новинарските уеб сайтове пред нюз фийда. 84% са съгласни, че те би трябвало да бъдат транспарантни по какъв начин техните логаритми въздействат, а също по този начин би трябвало да спрат разпространяването на дезинформация. 75% считат, че анонимните профили би трябвало да бъдат неразрешени.

Според новите правила софтуерните колоси ще бъдат насърчавани да договаря с австралийските медии, в това число и с публичните, какъв брой да заплащат за достъп до наличието им.

Ако не бъде реализирано съглашение, самостоятелни арбитъри ще се намесват и ще постановат наложителни условия.

Правилата са направени от Австралийската комисия за конкуренцията и потреблението в продължение на три години след публични съвещания.

Първоначално ще се ползва за Фейсбук NewsFeed и Гугъл Search.

Финансовото министерство разгласи, че на всеки 100 $, изхарчени за онлайн реклама, 53 $ отиват за "Гугъл " и 28 $ за "Фейсбук ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР