Гугъл, Фейсбук и Майкрософт и други технологични гиганти може да

...
Гугъл, Фейсбук и Майкрософт и други технологични гиганти може да
Коментари Харесай

Евродепутати одобриха оспорвана от интернет гигантите директива за авторското право

Гугъл ", " Facebook " и " Майкрософт " и други софтуерни колоси може да срещнат нови ограничавания, откакто комисия на Европейския парламент гласоподава в поддръжка на по-строги правила за авторското право, съобщи " Ройтерс ".

Директивата, препоръчана от Еврокомисията преди две години, има за цел да регистрира растящата роля на онлайн платформите и да ги принуди да споделят приходите с създателите и да носят отговорност за нарушавания на авторското право в интернет.

Вотът в Комисията по правни въпроси евентуално ще бъде формалната позиция на Европарламента при започването на договарянията с страните членки, в случай че несъгласните депутати не провокират гласоподаване на пленарно съвещание идната седмица.

Докато интернет деятели и някои депутати подлагаха на критика промените на Европейски Съюз, притежателите на авторско право ги приветстваха.

Германският народен представител Юлия Реда, която е част от групата на Зелените в Народното събрание, се разгласи срещу предлагането на Европейски Съюз. " Хората ще си навлекат проблеми, до момента в който правят ежедневни действия, като да разискват новините или се показват онлайн ", сподели тя, като се закани, че ще оспори резултата и ще изиска гласоподаване в Европарламента през юли.

Критиките са ориентирани главно към член 13 от препоръчаното ново законодателство. Той планува онлайн платформи като " Ютюб ", " Инстаграм " и " Ибей " да конфигурират филтри, които да не разрешават на потребителите да качват материали, в случай че се реши, че те нарушават авторски права. Оспорван е и член 11, съгласно който " Google ", " Майкрософт " и други ще би трябвало да заплащат на издателите за проявлението на новинарските им материали.

Асоциацията на компютърната и информационната промишленост (CCIA), в която членуват колоси като " Google ", " Facebook " и " Амазон ", се разгласи против директивата. Според нея евродепутатите от комисията са пренебрегнали предизвестията на международно приети специалисти като създателя на " Уикипедия " Джими Уелс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР