Грузинският премиер Гиорги Гахария заяви днес, че подава оставка. Той

...
Грузинският премиер Гиорги Гахария заяви днес, че подава оставка. Той
Коментари Харесай

Премиерът на Грузия подаде оставка след заповед за арест на опозиционен лидер

Грузинският министър председател Гиорги Гахария съобщи през днешния ден, че подава оставка. Той разкритикува правосъдно решение за ареста на опозиционен водач, което съгласно него ще докара до политическа ескалация, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
" Реших да се отдръпва от поста ", сподели грузинският министър председател на държавно съвещание, излъчено по малкия екран. Той означи, че вижда в правосъдното решение заплаха за здравето и живота на сънародниците си и от усилване на политическата поляризация в страната.

Опозиционерът Ника Мелия - водачът на партия " Единно национално придвижване " (ЕНД), учредена от живеещия в заточение някогашен президент Михаил Саакашвили, - е упрекнат от правораздаването в апели за щурмуване на Народното събрание през 2019 година

Вчера грузински съд подреди краткотрайното задържане на Мелия. Ако бъде приет за отговорен, той може да бъде наказан на девет години затвор, отбелязва Агенция Франс Прес.

Грузинското министерство на вътрешните работи в това време разгласи, че краткотрайно прекрати опитите за задържане на водача на ЕНД, откакто това докара до оставката на премиера, съобщи ТАСС.

Гахария съобщи, че не е склонен с опитите на управляващите да задържат Мелия. Според него това води до поляризация и може да провокира дестабилизация на обстановката в страната.

По-рано тази заран грузинската полиция направи опит за задържане на Мелия, който трети ден се намира в централата на ЕНД, само че се отдръпна, откакто не е съумя да влезе в постройката, блокирана от представители на опозиционната партия.

Грузинското Министерство на вътрешните работи извършва правосъдно решение. Вчера съдът наложи на Мелия мярка за неотклонение " задържане под стража ", откакто той отхвърли да заплати гаранция от 40 000 лари (над 12 000 долара) по делото за опита за взлом на постройката на Народното събрание през юни 2019 година

Грузинският опозиционер твърди, че това дело е политическо стимулирано и по тази причина не счита да извърши правосъдното решение.

Наказателното дело против Мелия, който през декември 2020 година оглави ЕНД, беше заведено през юни 2019 година Той е упрекнат в образуване и присъединяване в всеобщи вълнения на 20 и 21 юни 2019 година, приключили с опит за взлом на Народното събрание.

През юни 2019 година съдът освободи Мелия под гаранция и го задължи да носи електронна гривна, само че през ноември 2020 година, на протест против резултатите от парламентарни избори, той демонстративно смъкна гривната и я изхвърли . След това прокуратурата изиска съдът да усили размера на гаранцията, а Мелия отхвърли да я заплати и съобщи, че е жертва на политическо гонене.

Политическия съвет на ръководещата партия " Грузинска фантазия " възнамерява да дефинира на следващия ден претендент за премиерския пост след оставката на Гахария, разгласи през днешния ден на брифинг, предаван директно във Facebook, ръководителят на партията Иракли Кабахидзе, представен от ТАСС.

След отдръпването на полицията от централата на ЕНД към постройката се събраха доста последователи на Мелия с грузински флагове, съобщи Ройтерс, като се базира на " Спутник Грузия ".

Мелия прикани за предварителни избори. От името на всички опозиционни партии декларирам: дано седнем на масата за договаряния с представители на това държавно управление и да стартираме договаряния за нови предварителни избори, съобщи тя.

През октомври предходната година " Грузинска фантазия " завоюва парламентарните избори, само че опозицията съобщи, че вотът е бил подправен и белязан от нарушавания. Тогава Мелия сподели, че неговата партия не признава изборния резултат и прикани за нови избори, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР