Групата за натиск от 43-ия Парламент – Мартин Димитров, Петър

...
Групата за натиск от 43-ия Парламент – Мартин Димитров, Петър
Коментари Харесай

Групата за натиск е твърдо против задължителната паспортизация на сгради

" Групата за напън " от 43-ия Парламент – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, редовно се противопоставяхме на всевъзможни опити за повишение на налозите или въвеждане на нови такива, в това число и скрити, с които в допълнение да бъдат натоварени българските жители и бизнес. Така се противопоставихме на въвеждането „ на калпак “ на налог „ Уикенд “ за бизнеса, налог „ Покойник “ за жителите, безумията в разпоредба Н-18 за касовите апарати и софтуера за ръководство на продажбите и прочие Силно сме обезпокоени от наближаващия следващ краен период за наложителна паспортизация по Наредба No.5 на всички обекти по смисъла на Закона за устройство на територията, без да се разграничава сред нови, заварени и новостроящи се! Последното, по експертни оценки, ще коства сред 300 и 500лв. на всяко домакинство в България, а за всеки бизнес – доста повече! ", това написа адв. Петър Славов на своята Facebook страница.

" Настояваме като първа стъпка министърът на районното развиване и благоустройството да отсрочи крайния период от 31.12.2021г. (многократно отлаган до момента от 2007г.) за влизане в действие на наложителната паспортизация, която в този ѝ тип се явява квазиданък за българските жители и бизнес ", приканва той от името на Групата за напън.

" Като претенденти за народни представители от листата на Демократична България с преференция 105 (б.р визират се Петър Славов и Мартин Димитров) за идващия парламент поемаме ангажимент неотложно, в случай че получим поддръжка от българските жители, да внесем нужните законодателни промени в Закон за устройство на територията, с които ясно да диференцираме случаите, в които е належащо правене на механически паспорт за постройките и оборудванията ", написа още адв. Славов.

" Убедени сме, че правенето на механически паспорти не може да е кампаниен развой, като паспортите би трябвало да се изготвят единствено по избор на притежателите на постройките или при съществуване на някое от следните условия:

- при възобновяване на изчезнали механически книжа;

- при надстрояване, реорганизация или смяна предназначението на градежи, строени преди 2007 г.;

- съществуване на повреди, обрушвания, пукнатини и деформации, които заплашват сигурността при експлоатация;

- при топлотехническо саниране на здания, строени преди 2007 година, когато финансирането е по европейски стратегии или от държавния и/или от общинския бюджет;

- при строителни действия, които засягат детайли от носещата конструкция;

- за градежи държавна и общинска благосъстоятелност с огромно публично значение, като учебни заведения, лечебни заведения, читалища, спортни зали и други, както и при градежи от голяма важност за националната сигурност ", акцентира юристът.

" Запазването на Наредба No.5 в настоящия ѝ тип и условието в нея - до 2022г. всички здания да бъдат „ паспортизирани “, считаме за тип нов налог и като такова, което опонира на законите и Конституцията в страната! ", завърша своя пост претендентът за депутат адв. Петър Славов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР