Групата на седемте най-индустриализирани страни (Г-7) обвини Москва, че излага

...
Групата на седемте най-индустриализирани страни (Г-7) обвини Москва, че излага
Коментари Харесай

Г-7: Русия излага на опасност целия регион с окупацията на Запорожката АЕЦ

Групата на седемте най-индустриализирани страни (Г-7) упрекна Москва, че излага на опасност украинския район към окупираната от съветските войски АЕЦ " Запорожие " и изиска връщането на централата на Киев , заяви Франс прес.

" Настояваме Русия неотложно да върне на нейния легален върховен притежател -  Украйна, цялостния надзор над Запорожката атомна електроцентрала ", се споделя в изказване на Г-7, оповестено от Германия, която е ръководител на групата. " Продължаването на контрола на Русия върху централата излага района на риск “, се споделя в документа.

" Украинският личен състав, който ръководи атомната електроцентрала " Запорожие ", би трябвало да може да извършва отговорностите си, без да бъде заплашван или подлаган на напън ", акцентира още Г-7.

Групата на седемте добави, че е мощно обезпокоена от сериозната опасност , която съветската войска съставлява за сигурността на украинските атомни централи. Окупацията им от войски на Москва " доста усилва риска от нуклеарен случай ", като излага на заплаха " народа на Украйна, прилежащите страни и интернационалната общественост ", съгласно Г-7.

Украинската АЕЦ " Запорожие " е обект на взаимни обвинявания сред Москва и Киев . Всяка от страните твърди, че другата е подложила централата на обстрел предходната седмица, без да има удостоверение от самостоятелен източник.

Украинският президент Володимир Зеленски подсети за злополуката в Чернобил.

Снощи украинският оператор " Енергоатом " съобщи, че съветските сили се готвят да свържат централата с полуостров Крим , анексиран от Москва през 2014 година, и ги упрекна, че този развой се нанасят вреди на нуклеарния обект.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР