Групата на Демократична България“ в Столичния общински съвет настоява институциите

...
Групата на Демократична България“ в Столичния общински съвет настоява институциите
Коментари Харесай

ДБ: Прокуратурата да разследва Мирослав Боршош като шеф на НДК

Групата на „ Демократична България “ в Столичния общински съвет упорства институциите да се сезират и да проверяват разноските в първата година на ръководство на НДК от Мирослав Боршош, когато запасът от 9 милиона лв. се изпарява и сдружението излиза на загуба. С пост във " Facebook " общинските съветници Яна Тодоранова, Михаил Паргов и Симеон Ставрев оповестиха, че призоват също по този начин Боршош да се отдръпна като заместник-кмет на София по просвета, обучение, юношески действия и спорт поради трайни бизнес обвързаности с Делян Пеевски.

Неотдавна Боршош беше оневинен по обвиняванията за занемареност по отношение на ремонтите в НДК преди европредседателството, като повода беше неразбираемото обвиняване от прокуратурата. Скоро по-късно беше назначен за заместник-кмет.

Съветниците от „ Демократична България “ обаче упорстват прокуратурата, АДФИ и икономическа полиция да проверяват по-ранен интервал от ръководството на Боршош.

Още с встъпването си като изпълнителен шеф на НДК през 2014 година той наследява 9 милиона лева запас, който е изразходван за една година за поправки, разширение на щата и възнаграждения, напомнят от „ Демократична България “. Сред разноските обаче личат и 23 000 лв. за обезпечаване на първокласен метод на живот на самия Боршош. Сред тях са 19 800 лева за заведения и заведения за хранене в България и чужбина, 1500 лева за куфар Bricks и мобилен телефон за 2500 лева без да са одобрявани от Съвета на шефовете, проличава от документи, с които съветниците разполагат.

„ Смятаме, че има задоволително обстоятелства и условия, поради които виновните органи би следвало да се самосезират – прокуратурата, АДФИ, икономическа полиция. Редно е това сдружение да бъде одитирано от Сметната палата и да се върне до годините на ръководство на господин Боршош. Като политическа мощ в идващия парламент ще настояваме да се провокира подобен одит и ще следим дали институциите ще си свършат работата “, разгласи Яна Тодоранова от групата на „ Демократична България “.

Тримата общински съветници напомнят и покупко-продажбите, които Боршош прави в предишното непосредствено с Делян Пеевски или с компании от неговото обграждане. Като издател на вестник „ Новинар “ и уеб страницата „ Всеки ден “, Боршош два пъти е продавал своя бизнес на медийната група на глобения от Съединени американски щати някогашен народен представител от Движение за права и свободи, оповестява БГнес. Отделно през годините е бил в редица съдружия с Мартин Радославов, издател на жълтия уебсайт blitz.bg и също считан за част от медийното обграждане на Пеевски, напомня организацията.

„ Неговият сектор обгръща най-горещата тематика в София – тази с детските градини. Той е назначен в миг, в който Столична община възнамерява бурно строителство на детски градини и желае да отнеме функционалностите на районните администрации. Човек с подобен морал сега дава отговор за културата, образованието и децата в София “, добави Тодоранова.

Съветниците имат терзания, че стилът на ръководство на Боршош на НДК, обвързван със съмнителни и голословни разноски, както и близостта му с обкръжението на Пеевски, са задоволителни да се сложи под въпросът дали би трябвало да заема поста на заместник-кмет.

„ Изчерпа ли се аварийна пейка на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова от хора, за които няма подозрения за моралните им качества? Макар и за малко почнал като заместник-кмет дали не е редно господин Боршош да си подаде оставката “, сподели Михаил Паргов.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР