Група учени са открили кратер с диаметър около 31 километра

...
Група учени са открили кратер с диаметър около 31 километра
Коментари Харесай

Откриха голям ударен кратер под ледената покривка на Гренландия

Група учени са разкрили кратер с диаметър към 31 километра на дълбочина към един километър под ледника Хайавата в северозападната част на Гренландия. Това се оповестява в публикация, оповестена в сп. Science Advances.

Учените от Копенхагенския университет в хода на проучването си са употребявали данни на НАСА, събирани от 1997 до 2016 година, както и информация, получена благодарение на радиолокационно проучване на местността.

Според учените кратерът се е образувал вследствие на рухването на стоманен метеорит с диаметър към един километър. Учените са създали това умозаключение въз основа на геохимичен разбор на утаеностите по ръбовете на ледника. Както е станало известно, те съдържат огромно количество минерали, присъщи за метеоритните кратери.

Точната възраст на кратера към този момент е невероятно да се дефинира, само че откривателите считат, че той не се е появил преди по този начин наречената плейстоценска ера, която стартира преди 2,5 млн. години и приключва преди към 12 хиляди години.

Както означават учените, " евентуално този кратер е една от 25-те най-големи ударни структури на Земята ". Освен това той по-добре от други структури с сходни размери е запазил истинската си форма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР