Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от

...
Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от
Коментари Харесай

На крачка от разбулване на мистерията: дешифрираха един от текстовете на Зодиака

Група експерти от Съединени американски щати, Австралия и Белгия дешифрира едно от известията на серийния палач Зодиак, изпратено на американския вестник " Сан Франциско кроникъл " през ноември 1969 година, заяви уеб сайтът на изданието.

Посланието, наречено " Шифър 340 " (заради броя на знаците в оригинала на съобщението), било разчетено от трима експерти. Това били американският разработчик на софтуера Дейвид Оранчак, белгийският програмист Ярл ван Ейке и австралийският математик Сам Блейк.

" Надявам се, че вие радостно си прекарвате времето, в опит да ме заловите. Телевизионното шоу, в което се говореше за мен, това не бях аз. Не се багра от газовата камера, тъй като с нейна помощ ще се окажа в парадайса по-рано. Сега разполагам с задоволително плебеи, които да работят за мен.

Докато другите няма да имат нищо, когато попаднат в парадайса и се боят от гибелта. Аз не се багра, защото зная, че моят нов живот ще бъде лек след райската ми гибел ", гласи разчетеният текст.

В него не се разкрива името на нарушителя. Клонът на ФБР в Сан Франциско означи в страницата си в Туитър, че следствието по делото Зодиак продължава. Служителите акцентираха, че им е известно за дешифрирането на криптограмата на серийния палач, само че поради продължаващото следствие и поради паметта на убитите, Бюрото ще се въздържи от мнения.

" Шифърът 340 " е втората криптограма на Зодиак, която беше сполучливо разчетена. Първата, " Шифър 408 " беше дешифрирана от преподавател от калифорнийския град Салинас и от неговата брачна половинка. В нея нарушителят изяснява, че обичал да убива, тъй като това било занимателно.

Зодиак е псевдоним на серийния палач, върлувал през 60-те години в щата Калифорния. Личността на фанатика и до момента не е открита. Той пращаше кодирани писма на полицията и във вестниците, хвалейки се за своите закононарушения. Полицията свърза с нарушителя 5 смъртни случая, макар че самият Зодиак твърди, че е направил 37 убийства. Съществуват редица догатки и теории за самоличността на килъра.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР