Група редовни читатели на Plovdiv24.bg се обърнаха към редакцията с

...
Група редовни читатели на Plovdiv24.bg се обърнаха към редакцията с
Коментари Харесай

Пловдивчани: Цинизъм и беззаконие в Южен! Plovdiv24.bg изнася фактите

Група постоянни читатели на Plovdiv24.bg се обърнаха към редакцията с терзание за протичащо се на терен край МБАЛ " Свети Пантелеймон ". Публикуваме сигнала без редакторска интервенция, а по-късно отговорите и разясненията на районната администрация, както и проектите на управлението на болничното заведение. 

Оплакването:

" Става въпрос за нещо в действителност безумно, а пострадали са всички живущи в шестте входа на улица " Пере Тошев " 93 и 99 зад МБАЛ  " Свети Пантелеймон " (Втора Градска Болница) превърнати несъзнателно в пандизчии. Както в целият град, по този начин и при нас отстраниха гаражите зад блока и вместо да се сдобием с обещаните паркоместа... се сдобихме с бетонни основи до самият блок на строяща се ограда и освен... (бъдещ градеж на неизвестно си какво и автомивка за която особено е бита към този момент и сонда). На въпрос в районното кметство какво е това и къде ще паркираме, отговорът е бил да подадем молби за платени паркоместа. Само че място за такива места няма, а в двора на болничното заведение, който към този момент стартира на две крачки от вратите на входовете няма да имаме право да паркираме. Да не приказваме, че самите пациенти паркират колите си на шепата останали места пред блоковете, вместо в или към болничното заведение, тъй като било по оживено съгласно тях.

За самият градеж от общината нямат безусловно никакво позволение и бетона се налива от служащи на " Паркове и градини " без безусловно никакви документи и табели за градеж. След като забиха стърчащи железа и доста хора си потрошиха колите на необозначените стоманени колове забити на местата на гаражите, " строителите " опънаха найлон, който очевидно би трябвало да значи, че това е строителен обект, без да имат позволение за подобен. Мястото пред самите входове е превърнато единствено за два дни в кални кратери, а в случай че стане пожар ще се вика неволята, тъй като пожарна няма по какъв начин да стигне до такава степен. Явно мястото е общинско (въпреки че парцелът е спорен), само че би трябвало ли през 2019-та година, когато градът ни е и европейска столица на културата да заграждат толкоз хора с ограда, като пандизчии, вместо да се остави малко повече въздух на хората и оградата да се реалокира с десетина метра в старите и граници от декември 2018-та, пък в случай че желаят и платени места да създадат – нали за това бутнаха гаражите... Място има за всичко, дворът на болничното заведение е огромен, само че някой се е обуначил и е решил да вземе и десетте метра към блоковете и да трансформира и хората в блоковете в заболели и в пандизчии и вместо празните обещания при премахването на гаражите получихме бетон пред вратите.

Кварталът ни в действителност е безразсъден и с доста проблеми и тъкмо тук, където в действителност може да се оставят хората да имат малко място и за паркиране и за игра се прави нещо необяснимо. Общината/болницата няма да завоюва нищо, като трансформира пространството към блоковете в затвор, само че очевидно животът на хората не е значим. Днес или в понеделник най-късно ще се сезират и виновните за това институции, прави се и подписка, само че посредством това писмо до вас ние живущите в блоковете се надяваме, че служащите в общината/болницата, които също са хора ще се замислят какво вършат и човещината и законът ще надделеят и ще отстранен или реалокират неотложно това безумство превръщащо стотици хора в пандизчии и отнемащо така и така дребното място за игра на все по-малкото деца. "
© Plovdiv24.bg
Отговорът на районната администрация.  Извършени са всички проверки, налични са всички нужни документи и разрешителни, установено е, че по кадастър парцелът е на болничното заведение и сегашните действия не излизат отвън неговите граници. Това описа за читателите ни кметът на регион " Южен " Борислав Инчев.

Гаражите от този парцел са отстранени. В момента се слагат основи за ажурна ограда за която не се изисква позволение за градеж съгласно член 151 от Закон за устройство на територията (не се изисква позволение за " леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в границите на поземления парцел " ). Отделно за болничното заведение има утвърдена скица за слагане на гаражи с необходими разрешителни. 

Инчев сподели още, че по проблема при него към този момент са идвали жители, живущи във въпросния квартал и той ги е срещнал подробно с обстоятелствата, предоставяйки им цялата информация.

Наш кореспондент се свърза и с шефа на общинската болница - доцент доктор Петко Недев.  " Оправяме границите на парцела си по кадастър ", удостовери той. " На комшиите сме създали много взаимни отстъпки с паркирането във времето ", засяга проблема с отстранените гаражи той.

В момента теренът ще се чакълира и на него ще се обособи паркинг за близо 350-те чиновници на МБАЛ " Св. Пантелеймон ". Одобрените схеми за гаражи пък са свързани с добра вест - лечебното заведение обособява заслон за колите за спешна помощ си, само че защото болничните коли са по-високи, гаражите ще бъдат повдигнати на постаменти и това е. Не става дума да градим нещо огромно ", разяснява Недев. " Аз спор със съседите нямам, сюрпризиран съм, че никой не е пристигнал да попита какво вършим. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР