Група проруски активисти в Германия дариха средства на руска армейска

...
Група проруски активисти в Германия дариха средства на руска армейска
Коментари Харесай

Украинска прокремълска активистка в Германия, дарява пари за оборудване на руската армия

Група проруски деятели в Германия подариха средства на съветска армейска дивизия, която се бие в Украйна, и парите бяха употребявани за закупуване на уоки-токи радиостанции, слушалки и телефони, съгласно офицер от дивизията и известия от уредниците на групата, забелязани от Ройтерс.

Снимка: Twitter

Двойката в центъра на групата, Елена Колбасникова и Макс Шлунд, предадоха сумата от 500 евролично на служителв края на предходната година.Техните известия демонстрират, че са знаели, че парите са за телекомуникационно съоръжение, макар глобите на Европейския съюз, които лимитират доставката на такова съоръжение за съветската войска.

Специален отчет на Ройтерсот 3 януариразкри, че Колбасникова и Шлунд са измежду редица лица в Германия, които предизвикват промосковска позиция, като в същото време поддържат неразкрити връзки с съветската страна, глобени съветски организации или крайната десница.

Този отчет сподели, че Колбасникова и Шлунд са получили билети от берлинското поделение на съветска държавна организация за поощряване на културата, " Россотрудничество ", за пътешестване до Москва за конференция, на която приказва съветският президент Владимир Путин.След това берлинските прокурори споделиха, че проверяват офиса на организацията в Берлин.

Новите доказателства, събрани от Ройтерс, демонстрират, че двойката взе участие по-активно във военната акция на Кремъл в Украйна, в сравнение с се смяташе до момента.

В известие, изпратено през октомври до поддръжници в частна група WhatsApp, забелязано от Ройтерс, Колбасникова написа:

„ Преведохме 500 евро за 42-ра мотострелкова дивизия на Руската федерация за закупуване на радиостанции, слушалки и радиотелефони.Разговаряхме с тях в Донецк. Те са ситуирани на фронтовата линия. Съпругът ми служи с едно от тези момчета “, разгласява известието тя с основни букви под дузина червени удивителни знаци.

Регламент на Европейски Съюз от 25 февруари 2022 година не разрешава доставката или финансирането на покупката на избрани артикули за съветската войска.Списъкът на обхванатите артикули включва „ радиооборудване (напр. предаватели, приемници и приемо-предаватели) “.

Според немското законодателство наказването за всеки, за който се откри, че е нарушил глобите, е до пет години затвор.

Колбасникова и Шлунд са дали парите, които съгласно тях са събрали от поддръжници, на съветския офицер Дмитрий Ткачев в Ростов на Дон, град в южната част на Русия, на връщане от пътешестване до Донбас в Украйна, сподели Ткачев пред Ройтерс.Регионът на Донбас значително се управлява от Русия.

По искане на своя пълководец, Ткачев употребява парите за закупуване на информационно съоръжение и го изпраща на дивизията, която е дислоцирана на фронтовата линия в Източна Украйна, сподели той.Ткачев показа, че служи в 42-ра дивизия и дава отговор за сигналите и връзките.

Помолена за коментар, Колбасникова сподели: " Нашият юрист ще ви даде отговор. И също по този начин ще отговаряте за вашите неистини и провокации. "

В отговор на въпроси на Ройтерс, Шлунд изпрати известие до кореспондент: „ Майната ти, глупак “ и добави смеещо се емоджи.

Руското министерство на защитата не отговори на искане за коментар.Олег Силкин, изпълняващ длъжността шеф на връзките на 42-ра дивизия, удостовери, че Ткачев дава отговор за закупуването на съоръжение, само че сподели, че непрекъснатият шеф на връзките Николай Ситников е на фронтовата линия в Украйна и е наличен единствено посредством специфични военни канали.Ройтерс не съумя да се свърже с него.Запитан за детайлности към покупката, Силкин насочи Ройтерс към Ткачев.Министерството на вътрешните работи, митниците, министерството на правораздаването и министерството на стопанската система на Германия отхвърлиха да разясняват активността на групата, ръководена от Колбасникова и Шлунд.Пресслужбата на немското държавно управление не отговори.

Службата за отбрана на конституцията в Северен Рейн Вестфалия, районът, в който живеят Шлунд и Колбасникова, сподели, че групата на двойката се пробва да разпространява формалния роман на Москва по отношение на нейната експанзия против Украйна, само че персонална информация за тях не може да бъде споделена заради германскизакони за отбрана.Службата не отговори на въпрос по отношение на това, че Шлунд и Колбасникова са помогнали за пазаруването на съоръжение за съветската войска.

Шлунд, който е учил в съветска военна академия, се реалокира в Германия през 2012 година По-късно стартира връзка с Колбасникова, която е родом от Украйна и е работила в Германия като здравна сестра.

След нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година двойката провежда митинги в град Кьолн, призовавайки немското държавно управление да спре да въоръжава Украйна и да подписа мир с Москва.

Като част от активността си те по-рано разгласиха по какъв начин са събрали дарения в Германия и са употребявали парите, с цел да доставят филантропична помощ, в това число медикаменти, на хората в района на Донбас по време на визитата си предходната година.

Помощта за 42-ра дивизия е била разкрита на кръг от поддръжници в групата WhatsApp, в която Шлунд и Колбасникова позволяват единствено хора, които са ревизирали, съгласно човек, осведомен с групата.

В обявата си за радиостанциите и другото съоръжение Колбасникова сподели, че споделя информацията, с цел да покаже на поддръжниците по какъв начин са изразходвани техните дарения.Тя и Шлунд споделиха фотоси, гласови бележки и разписки, свързани с транзакцията.

На една фотография, която тя разгласява, двама неидентифицирани мъже в камуфлажно облекло са изобразени до отворени кутии с съоръжение, сложени върху багажника на руска кола Lada с регистрационен номер от Донецк.Виждат се телефонна слушалка, радио с марка Baofeng и кутия със слушалки.Baofeng е китайска компания.

Шлунд разгласява в групата WhatsApp екранни фотоси на разписки за стоките.Разписките са за покупки на пет уоки-токи радиостанции на обща стойност $125и пет IP телефона Yealink SIP-T30P.Устройствата, закупени за към 3000 рубли всяко, разрешават на потребителите да организират телефонни диалози през интернет.Yealink също е основана в Китай компания.

Покупките са осъществени на 3 октомври и 4 октомври в Ростов на Дон, съгласно разписките.

Колбасникова разгласява гласови бележки, които съгласно нея са от един от хората, служещи в 42-ра дивизия.В някои от гласовите бележки неидентифициран мъж приказва за изискванията за приемане на оборудването, от което се нуждае неговата част.

В последната гласова записка може да се чуе същият човек да споделя:

„ Здравей брат, поръчката, за която даде пари, преди малко беше предадена... Купихме радиостанции Baofeng, слушалки за радиостанции...не вградените, само че тия дето идват сотделно IP, телефони с модеми. Много потребна работа, през тях минават и класифицирани връзки. Огромни благодарности от 42 дивизион. "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР