Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море

...
Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море
Коментари Харесай

Откриха останки от кораб, в който може да е била натоварена Кехлибарената стая

Група полски водолази се натъкна на дъното на Балтийско море на останките на немския транспортен съд "Карлсруе ", който потъна с товара си през 1945 година по време на евакуация на германци от Източна Прусия, заяви ТАСС.

По думите на участника в подводните изследвания Томаш Стахура, останките на плавателния съд са били открити на няколко десетки километра от гр. Устка. "Отломките лежат на дълбочина 88 метра и на практика са непокътнати. В трюмовете открихме военни коли, порцелан и голям брой сандъци с незнайно наличие ", заяви водолазът.

Намерените парчета могат да да дадат основна информация за изгубването на именитата Кехлибарена стая, сподели Стахура. Тя е забелязана за финален път в Кьонигсберг. Оттам параходът "Карлсруе " се е отправил на последното си корабоплаване с огромен товар, напомня водолазът.

Изследователите ще продължат проучванeто на останките, като признават, че задачата им ще бъде затруднена от огромната дълбочина и отдалечеността на обекта от брега, съобщи Българска телеграфна агенция.

Кехлибарената стая е била подарена от император Фридрих Вилхелм Първи на съветския император Петър Велики. По време на Втората международна война тя е била изнесена от нацистите по време на окупацията на Царско село.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР