Група от известни интернет пионери възнамерява да блокира продажбата на

...
Група от известни интернет пионери възнамерява да блокира продажбата на
Коментари Харесай

Битката за .org домейна

Група от известни интернет пионери има намерение да блокира продажбата на интернет домейна.org. Според тях покупката на адреса от новосъздадена компания ще има отрицателни последици за милиони неправителствени организации, които разчитат на него.

Преди два месеца частната компания Ethos Capital разгласи желанията си да купи " недвижимия интернет парцел " за над 1.1 милиарда $. В опит да спрат договорката ръководители на известни интернет страници са споделили пред Reuters, че възнамеряват да основат нова неправителствена организация като различен притежател на.org.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сделката

Регистрациите за уеб страници, завършващи на.org, се ръководят от неправителствената организация Internet Society (IS), и по-конкретно от дъщерната Public Interest Registry (PIR) от началото на 2003 година През ноември IS ненадейно разгласи, че продава акциите на основаната преди година инвеститорска компания Ethos Capital. Фирмата се ръководи от една от някогашните основни фигури на нестопанското сдружение ICANN – " Интернет корпорация за присвоени имена и адреси ".

Ако договорката се реализира и Ethos Capital придобие PIR, новосъздадената компания ще има право да ръководи.org домейните, както и да събира такси от над 10.5 млн. уеб страницата на стойност 10 - 20 $ годишно. Приходите обаче могат да набъбнат фрапантно поради огромните корпорации, които купуват по няколко домейна за да запазят името си и да се защитят против хакерски атаки.

Множество НПО-та към този момент са се оповестили срещу договорката. Те се тормозят, че Ethos ще усили таксите за регистрация и възобновяване, ще понижи разноските за инфраструктура и отбрана, ще прави покупко-продажби и съглашения за продажба на сензитивна информация или ще наложи цензура.

Ethos обаче опроверга изказванията и показа, че ще резервира ръководещия екип, ще продължи да се съветва с неправителствени организации, както и че ще предлага повече услуги.

Как ще се реши казусът?

Популярни интернет страници и НПО-та са решили да се опълчват на договорката. За задачата те оферират опция на Ethos Capital – нова неправителствена кооперативна организация, записана в Калифорния.

" В интернет би трябвало да има място, което да пази обществения интерес, където просветителни и филантропични уеб сайтове и организации като Wikipedia могат да бъдат в необятна изгода на обществото ", споделя изпълнителният шеф на фондация Wikimedia Катрин Мар, която се спряга за шеф на новото нетрадиционно сдружение. Енциклопедията със свободно наличие Wikipedia е най-посещавана от всички 10 милиона регистрирани.org адреси в международен мащаб.

Мар и съдружниците й споделят, че задачата на новия кооператив не е да предложи конкурентна цена за продажбата на.org. Вместо това се надяват, че новото сдружение ще може да ръководи домейна несъмнено и устойчиво, както и да попречи превръщането му в средство за налагане на цензура.

Какво следва?

Адвокатската група Electronic Frontier Foundation (EFF), която към този момент провежда митинг против продажбата на.org домейна и в който имаше доста участници, също поддържа новото начинание. " Неподходящо е кооперативът да се трансформира в комерсиално начинание ", разяснява изпълнителният шеф на EFF Синди Кон.

Новата група е уведомила членове на американския Конгрес и се надява да накара Internet Society да приключи продажбата. Но най-хубавият й ход е да спре договорката благодарение на ICANN – единственият, който може да наложи несъгласие върху промяната на благосъстоятелност поради терзания по сигурността, надеждността или стабилността на.org домейна.

ICANN има 30 дни, считано от 30 декември, да утвърди договорката с Ethos, да я откаже или да изиска спомагателна информация, споделя вицепрезидентът й Сайръс Намази. И добавя, че интернет корпорацията не е изисквала обществено показване на договорката, само че ще се съветва с борда на шефовете, преди да вземе дефинитивно решение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР