Група от големи американски банки инжектира 30 милиарда долара в

...
Група от големи американски банки инжектира 30 милиарда долара в
Коментари Харесай

Финансова инжекция: Големи американски банки наливат 30 милиарда долара във First Republic

Група от огромни американски банки инжектира 30 милиарда $ в по-малка районна банка First Republic, която се смяташе за изложена на риск от банкрут, съобщи Би Би Си.

Credit: Getty Images

Този ход пристигна, до момента в който управляващите в Съединени американски щати се пробват да потушат суматохата по отношение на здравето на банковата система след поредност банкови колапси. Притесненията за бранша се разпространиха в международен мащаб, пораждайки страхове от рецесия. Американските регулатори нарекоха този ход " доста добре пристигнал ", до момента в който банките считат, че дейностите им отразяват тяхната " убеденост ".

Те подчертаха, че банковата система разполага с доста пари и прави огромни облаги.

„ Последните събития не трансформираха това “, безапелационни са регулаторите.

Докладите за проекти за помощ от 11-те банки, водени от JP Morgan и Citigroup, помогнаха за покачване на финансовите пазари и спомогнахаакциите на First Republic да скочат с повече от 20% в един миг, което докара до прекъсване на търговията.

Базираната в Сан Франциско банка означи спад на цената на акциите си с съвсем 70% през последната седмица, защото вложителите се притесняваха, че това е идната банка, изложена на риск от напор от клиенти, които теглят депозитите си.

„ Тази проява на поддръжка от страна на група огромни банки е добре пристигнала и демонстрира устойчивостта на банковата система “, обявиха американски финансови чиновници.

„ Риск от заразяване “

Проблемите в банковия бранш се появиха в Съединени американски щати предходната седмица, когато Silicon Valley Bank (SVB), 16-ият по величина заемодател в страната, се срина в най-големия банкрут на американска банка от 2008 година насам.

Това беше последвано два дни по-късно от банкрут на Signature Bank в Ню Йорк.

Властите се намесиха, с цел да подсигуряват депозити над нормалните предели в опит да предотвратят по-нататъшно струпване на банкови депозити, само че финансовите пазари остават нестабилни.

Като знак за напрежение в системата, централната банка на Съединени американски щати заяви за скок в незабавното кредитиране на банките, с 318 милиарда $ неизплатени заеми към сряда, по отношение на 15 милиарда $ седмица по-рано.

Това включва почти 12 милиарда $, препоръчани посредством фонд, основан след колапса на SVB.

„ Размерът на скока в незабавното кредитиране на Фед акцентира, че това е доста сериозна рецесия в банковата система, която ще има обилни странични резултати върху действителната стопанска система “, сподели Пол Ашуърт, основен икономист за Северна Америка в Capital Economics.

В изказване пред политици във Вашингтон министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че вложителите би трябвало да имат доверие в системата, като в същото време признава сериозността на епизода.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън, Getty Images

„ Усещаме, че съществува сериозен риск от болест, която можеда срине и да провокира банкрути на доста банки “, отбелязатя.

Междувременно вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос сподели, че банковата промишленост в Европа е „ устойчива “ и компаниите там имат „ лимитирана експозиция към институциите на Съединени американски щати “.

Той приказва, когато ЕЦБ разгласи по-нататъшно нарастване на лихвените проценти от 2,5% на 3%, придържайки се към проекта си за нарастване макар опасенията за това по какъв начин този ход може да повлияе на пазарните разтърсвания.

Помощ за банките

Централните банки по света внезапно покачиха разноските за заеми през последната година, с цел да се опитат да лимитират темпото на общото повишаване на цените или инфлацията.

Тези ходове навредиха на стойностите на огромните портфейли от облигации, закупени от банките, когато лихвите бяха по-ниски, смяна, която способства за колапса на Silicon Valley Bank и повдигна въпроси по отношение на обстановката в други компании.

Швейцарската национална банка съобщи в сряда, че отпуска до £44 милиарда незабавни фондове на закъсалия кредитен колос Credit Suisse, който се смяташе за уязвим след банкрута на американските банки.

Сър Джон Гив, някогашен заместник-управител на Bank of England, разгласи пред Би Би Си, че централните банки изпращат „ известие “, че сходни проблеми ще бъдат овладени на локално равнище.

Credit: Getty Images

Той добави, че в тази ситуация на Credit Suisse действието на Швейцарската национална банка евентуално ще бъде задоволително, с цел да спре разпространяването на рецесията.

„ Това, което видяхме през нощта, е, че Швейцарската централна банка споделя „ не, няма да позволим това да докара до непорядъчен колапс “, сподели той.

„ Не знам какво е бъдещето на Credit Suisse, само че към този момент те към момента се държат и наподобява, че Швейцарската централна банка ще подсигурява, че ще издържатдостатъчно дълго, с цел да пренареди делата си за бъдещето. “

Credit Suisse, учредена през 1856 година, е изправена пред поредност от кавги през последните години, в това число обвинявания в пране на пари, обвинявания в шпионаж и напускания на високопоставени лица.

Тя загуби пари през 2021 година и още веднъж през 2022 година и предизвести, че не чака да бъде печеливша до идната година.Клиентите изтеглиха милиони долари от компанията през последните месеци.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер показа, че чиновниците са следили развиването на Credit Suisse, само че проблемите й са " разнообразни " от събитията в Съединени американски щати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР