Група от 185 инвеститори, които управляват активи на обща стойност

...
Група от 185 инвеститори, които управляват активи на обща стойност
Коментари Харесай

Инвеститори с активи за над 10 трлн. долара искат по-малко използване на пластмаса

Група от 185 вложители, които ръководят активи на обща стойност от над 10 трлн. $, подписаха писмо, което приканва фирмите фрапантно да понижат потреблението на пластмаса. Призивът е ориентиран към най-големите компании за хранителни и потребителски артикули и тези в бранша на търговия на дребно.

Група от 185 вложители, които ръководят активи на обща стойност от над 10 трлн. $, подписаха писмо, което приканва фирмите фрапантно да понижат потреблението на пластмаса. Призивът е ориентиран към най-големите компании за хранителни и потребителски артикули и тези в бранша на търговия на дребно.

Групата е основана по апел на Нидерландската асоциация на вложителите за стабилно развиване (VBDO). Подписалите се фондове включват Amundi, Legal and General Investment Management, Aviva Investors, Axa Investment Management, Rockefeller Asset Management Bailard и Pictet. Целта е попречване на бъдеща обстановка, в която потреблението на пластмасови опаковки и пакети би довела до " загуба на дълготрайната стойност и възвръщаемост на вложенията ".

Искането им е за последователното унищожаване на пластмасите за еднократна приложимост, доста понижаване на потреблението на материали и внедряване на системи за повторна приложимост за опаковки. Анжелик Ласкевиц, изпълнителен шеф на VBDO, съобщи, че лимитираните дейности на фирмите в тази посока са притеснителни, което е довело и до основаването на групата. " Инвеститорите в този момент изпращат явен сигнал на тези компании, че ще бъдат изправени пред непрестанно възходящ напън, в случай че не подхващат дейности скоро, с цел да понижат доста своя пластмасов отпечатък ", сподели Ласкевиц пред Financial Times.
Реклама
Освен това подписалите се фондове се ангажират с задачата за 100% пластмасови опаковки за многократна приложимост, преработване или компостиране до 2025 година, въпреки и да продължава да има подозрения дали мнението им ще бъде взето поради от засегнатите компании. Тези 185 фонда са директни вложители в компании, които са виновни за най-малко 20% от всичките пластмасови опаковки, създадени в международен мащаб, което слага в допълнение въпросителни какъв брой е евентуално да бъде реализиран мечтаният резултат.
Цели за всяка компания
Инвеститорите, които също така желаят фирмите последователно да отстранен рисковите химикали, употребявани в пластмасите, възнамеряват да дефинират цели за всяка компания, като последват въпроса с персонални писма и позвънявания. Коалицията също по този начин приканва фирмите да спрат да лобират против политически оферти, ориентирани към понижаване на пластмасовите боклуци и замърсяването. Подобни дейности бяха взети по отношение на Глобалния контракт за пластмасите и Регламента на Европейския съюз (ЕС) за опаковките и отпадъците от тях, който сега се преразглежда след мощна акция от страна на лобистите.

Артур ван Мансвелт, старши експерт по ангажираност в Achmea Investment Management, се съгласи с тази позиция, като сподели, че лобистките старания на индустриалните асоциации отслабват желанието за справяне с пластмасовата рецесия. " Глобалният контракт за пластмасите предлага историческа опция за справяне с казуса при източника. Имаме потребност от компании, които поддържат упоритостта му за попречване и повторна приложимост, а не лобират против него ", сподели той пред FT.

Тъй като подхванатите до момента дейности не съумяват да окажат нужното влияние както в мащаба, по този начин и в скоростта за реализиране на задачите, вложителите чакат фирмите да поддържат напъните за реализиране на амбициозно съглашение за пластмасите и да се застъпват за правно обвързващи ограничения за понижаване на производството и увеличение на повторната приложимост. Те също би трябвало да стартират чисто да понижават производството на опаковки за еднократна приложимост. Друг аспект от предизвикването е премахването на потреблението на токсични химикали, от които повече от 3000 са разпознати в опаковките на храни, се споделя в изказването.
Реклама
По сметки на VBDO пластмасовото замърсяване коства на обществото повече от 100 милиарда $ годишно. Проучване, оповестено през 2017 година, откри, че 8.3 милиарда тона пластмаса са създадени, откогато промишлеността стартира да се разраства след Втората международна война. Около четири пети са били изхвърлени като боклуци, до момента в който едвам 9% са били рециклирани.
Свързани публикации Европарламентът желае санкции и затвор за политици и компании, предизвикали " екоцид " 5 април 2023, 15:46 Компаниите ще получат до 1 млн. лева за фотоволтаични системи с акумулатори за лично ползване 18 януари 2023, 09:07 " Европан " порасна близо 10 пъти за една година 9 януари 2023, 10:53 А това в жълтия резервоар ли да го изхвърля? 1 декември 2022, 12:16 В пластмасовата ера: Кои страни способстват най-вече за замърсяването (инфографики) 24 ноември 2022, 10:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР