Група изследователи от Йейлския университет успяха да рестартират кръвообращението и

...
Група изследователи от Йейлския университет успяха да рестартират кръвообращението и
Коментари Харесай

Рестарт: Учени “съживиха” мъртви клетки на прасета

Група откриватели от Йейлския университет съумяха да рестартират кръвообращението и други функционалности един час след прекъсване на сърцето на прасе, което докара до откритието, че клетките не умират толкоз бързо, колкото смятаха учените преди.

Новото изобретение на учени от Йейл разкрива опцията по-нататъшни проучвания да доведат до евентуално най-съвременна трансплантация на органи при хора, оповестява и Ройтерс.

А точно, един час откакто сърцето на прасето спряло, откривателите съумяха да рестартират кръвообращението благодарение на профилирана машина и синтетична течност, която придвижва О2 и други съставни елементи.

Системата, която създадоха, наречена OrganX, оказва помощ за понижаване на увреждането на тъканите, подуването на органите и колапса на кръвоносните съдове, които нормално са резултат от липса на О2, породена от сърдечен удар.

Резултатите демонстрират, че когато сърцето спре, тялото не е мъртво, както се предполагаше до момента.

“В съпоставяне с обичайните средства за възобновяване на кръвообращението, които могат да причинят стрес и увреждане на клетките, новият развой резервира целостта на тъканите, понижава клетъчната гибел и възвръща определени молекулярни и клетъчни процеси в голям брой жизненоважни органи.

От биологична позиция, в случай че сърцето спре да работи, тялото продължава да извършва някои от тези функционалности и доста бързо стопира заради липса на кръвообращение. Ако можете да рестартирате циркулацията, наподобява, че тези процеси не престават ”, споделят откривателите.

Те прибавят, че се надяват, че откритието им в последна сметка ще разреши трансплантация на органи, взети след прекъсване на поддържането на живота от донори с тежки, необратими мозъчни увреждания, като предотвратява увреждането, което настава, когато кръвта спре да циркулира.

Експерти от години опитват в опити да трансплантират скотски органи на тежко заболели хора. Един подобен случай е революционното начинание за трансплантация на сърце на свиня в човек.

Тази интервенция беше осъществена в първите дни на 2022 година, когато в болница в щата Мериленд в Съединени американски щати на тежко болния 57-годишен Дейвид Бенет, който беше на броени дни от гибелта, беше трансплантирано сърце на генетично модифицирано прасе в многочасова трансплантация.

Първият подобен опит за трансплантация на органи от животно на човек, регистриран на планетата, наподобява е сполучлив, защото Бенет се възвръща добре от интервенцията. На 8 март тази година обаче, малко повече от два месеца след трансплантацията, той умря.

Лекарите не можаха да открият точната причина за гибелта му, а след аутопсията се оказа, че сърцето му е отказало.

След това специалистите излагат две теории за вероятната причина за съдбовния излаз от трансплантацията: една група учени има вяра, че медикаментите срещу отменяне, които пациентът е получил, са предизвикали сърдечния удар, до момента в който други подозират, че органът на прасето е бил инфектиран преди трансплантацията.

В случая с Дейвид Бенет обаче лекарите са употребявали сърцето на прасе, чиито гени са били модифицирани, с цел да отстранен захарта от клетките му, причинявайки бързо отменяне на органите.

В историята на трансплантациите има и случай на тежко болно бебе, оживяло 21 дни през 1984 година след трансплантация на сърце на бабуин.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР