Група инженери смятат, че са намерили по-евтин начин за използване

...
Група инженери смятат, че са намерили по-евтин начин за използване
Коментари Харесай

4 спътника могат да осигурят интернет за целия свят

Група инженери считат, че са намерили по-евтин метод за потребление на спътниците на огромна надморска височина за обезпечаване на световно интернет-покритие

Голямата спънка пред сателитния интернет сега е цената
(снимка: CC0 Public Domain)

Независимо от това, което SpaceX и други компании оферират с планове като Starlink, в действителност не са нужни „ мегасъзвездия ” от хиляди спътници – и всички усложнения, които те предизвикват – с цел да се обезпечи световно интернет покритие на света. От 80-те години на предишния век е известно, че в случай че потребителят не е прекомерно придирчив и понася малко времезакъснение (от порядъка на половин секунда), повсеместното покритие на света с интернет е допустимо със съзвездие от единствено 4 спътника, издигнати на доста огромна височина.

HughesNet и ViaSat, най-големите снабдители на сателитен интернет в света, които работят точно в тази област, към този момент не оферират нищо, което да прилича световно покритие. Други сателитни мрежи, които дават отдалечено наблюдаване и навигационни услуги, също са отчайващо надалеч от сходна оферта. Защо?

Не е изненадващо, че огромната спънка е цената. Има няколко фактора, свързани с нарушаването на орбитата на спътника. Те включват естественото противодействие, разстройства в земното гравитационно поле, разстройства от гравитационното изтегляне от Слънцето и Луната, налягане от слънчевата радиация. За оправянето с тези проблеми е належащо голямо количество гориво за спътника. То е належащо за сработването на неговите мотори, които се включват от време на време, с цел да се стабилизира орбитата му. Количеството гориво нормално удвоява тежестта на спътника. Разходите за произвеждане, стартиране в употреба и поддръжка са много високи за цялостната настройка от 4 спътника.

Ново изследване, ръководено от инженери от The Aerospace Corporation и оповестено в сп. Nature Communications, предлага друг метод, който трансформира нездравословните въздействия в такива, които в действителност оказват помощ на спътниците да останат в орбита. Ако тезата се потвърди, това би означавало, че единствено четири спътника ще са задоволителни да обезпечат непрестанно и навсякъде покритие на света с интернет – и то с по-малко разноски от предстоящото.
още по тематиката
Понастоящем орбитите на тези спътници са елиптични. Това значи, че спътниците би трябвало да възпламеняват своите мотори при доближаване към Земята, с цел да не изпаднат от орбита. Патрик Рийд от Университета Корнел и неговите сътрудници желаят да да създадат орбитите по-кръгови, давайки опция на спътниците да минават с по-малко тягови маневри – и надлежно с по-скромни условия за гориво. Учените считат, че това може да се случи по метод, при който спътниците ще могат да обезпечат съвсем световно покритие.

Екипът е провел симулации, които преглеждат какви видове орбитални конфигурации могат най-добре да трансфорат нездравословните въздействия в такива, които в действителност подкрепят стабилната, кръгова орбита на спътниците. В случаите, когато гравитацията на Слънцето или високите земни възвишения нормално „ придърпват ” спътника, тези сили биха могли да усилят надморската височина на спътника. Симулациите са направени за група от четири спътника, които биха прекарали най-малко 6000 дни в орбита (16,4 години).

След проучва на симулациите, направени от суперкомпютъра Blue Blue Waters в Университета на Илинойс, екипът е разкрил два модела, които могат да се приложат. При първия съзвездието от спътници приключва орбита за интервал от 24 часа на височина 35 400 километра и реализира покритие за към 86% от земното кълбо. Вторият модел работи с 48-часов интервал на надморска височина от 67 600 км и покрива 95% от земното кълбо. Всички региони, в които има спирания, биха страдали от неналичието на интернет за не повече от 80 минути дневно.

Разбира се, скоростта на интернет ще бъде по-бавна заради спомагателното време, належащо за изпращане на сигнала от доста по-високата орбита. „ За множеството хора, които употребяват системи за данни, обаче, спомагателното забавяне от четвърт секунда е мъчно да се усети, защото има толкоз доста други закъснения в компютрите и мрежите за данни ”, споделя пред MIT Technology Review Роджър Ръш, президент на телекомуникационната консултантска компания TelAstra.

При тези системи спътниците (всеки с тегло към 1,2 тона) ще се нуждаят от към 60% по-малко гориво за целия интервал от 6000 дни, в сравнение с в случай че орбитират в по-конвенционални конфигурации. Това значи понижаване на масата им с повече от 50%. Така би било доста по-лесно да се изградят и вкарат в употреба. Освен това би могло да се обезпечи място за инсталиране на по-добри принадлежности и захранващи системи (сателитите на огромна надморска височина се нуждаят от повече сила, с цел да предават сигнали назад към Земята).

Рийд споделя, че работата е стимулирана от желанието да се разреши на по-малките страни или компании да оперират спътници за интернет, които да обезпечават съвсем непрестанно покритие. Аргументът гласи, че с намаляването на разноските би било и по-лесно да се построяват, изстрелват, експлоатират и наблюдават такива спътници.

Експерти като Ръш са въодушевени от откритията на новото изследване. Ръш споделя, че финансовите и оперативните разноски на LEO сателитна система са три до пет пъти по-високи от тези на система с огромна надморска височина със същата дарба. Астрономите и специалистите по галактически боклуци, които са изнервени от отрицателните резултати на планове като Starlink, също правят оценка концепцията.

Други експерти са по-ентусиазирани. Антон Долгополов, старши анализатор в „ Bryce Space and Technology ”, акцентира, че LEO системите въпреки всичко имат някои преимущества – да вземем за пример, те по-лесно съумяват да обезпечат покритие за общностите наоколо до полюсите на Земята. Освен това отпадането на един сателит не се усеща от потребителите на услугата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР