Гроздан Караджов поиска от правителството 420 млн. лв. от рекордния

...
Гроздан Караджов поиска от правителството 420 млн. лв. от рекордния
Коментари Харесай

Гроздан Караджов поиска от правителството обещаните на общините 420 млн. лв. за ремонт на пътища и ВиК проекти

Гроздан Караджов изиска от държавното управление 420 млн. лева от рекордния за тази година бюджет на Агенция " Пътна инфраструктура " от 2,2 милиарда лева Парите ще отидат за ремонт на общински пътища и ВиК планове. Това излиза наяве от отчет на районния министър до Министерския съвет, оповестен на страницата на Министерство на регионалното развитие.

Пренасочването на парите може да стане единствено с позволение на държавното управление, защото Гроздан Караджов има право да се разпорежда единствено с до 900 000 лева, изясни той още в събота в " Панорама ".

От отчета се схваща, че става дума за поето заричане към Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). В Министерство на регионалното развитие са постъпили голям брой оферти за финансиране на ВиК обекти и са били обезпечени в допълнение 209 014 600 лева А самите обекти са определени на база критерии, одобрени от министъра, се споделя в отчета.

За финансиране са препоръчани 108 ВиК обекта в цялата страна, показват от Министерство на регионалното развитие. Сред тях са водопроводи в Севлиево, Омуртаг, Хасково, Копривщица. Освен това се предлага да бъдат финансирани обекти, чийто ремонт е почнат преди 2 и повече години, като Драгоман да вземем за пример. Те не могат да бъдат довършени от общините поради неналичието на пари, оповестяват от Министерство на регионалното развитие.

В отчета се споделя още, че водопроводите в страната са с дължина 90 000 км, а оборудванията към тях - пречиствателни и помпени станции, резервоари, са стотици. Някои от тях са изграждани преди повече от 100 година и са нужни големи вложения за поддръжката и подмяната им, показват от районното министерство.

Общинските пътища пък са близо 20 000 км, като над 57% от тях се нуждаят от незабавен ремонт. Около 870 общински пътя са в извънредно неприятно положение. По данни от общинските администрации огромна част от трасетата не са ремонтирани над 20 година

Това са трасета, които постоянно обезпечават единствена връзка на обитаеми места до общинския център, т.е. единствен достъп до обществената инфраструктура и услуги. И се дава образец с пътя сред Белослав и Аврен, макар че пътят е съществена връзка сред две общини.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР