Грипният щам, който ще ни атакува през този зимен сезон,

...
Грипният щам, който ще ни атакува през този зимен сезон,
Коментари Харесай

Грипните щамове „Мичиган” или „Сингапур” ни атакуват тази зима


Грипният вариант, който ще ни нападна през този зимен сезон, се чака да е от група А. Много евентуално е да е N1H1 – „ Мичиган”, или H3N2 – „ Сингапур”. Това сподели в „ Тази сутрин” по bTV проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Миналата година преобладаващият вариант, който аргументи епидемията у нас, беше „ Ямагата” от група Б, напомни той.

„ При вариант от група А боледуват повече възрастни хора. Характерно е, че епидемията се развива доста по-бързо, доближава своя пик и доста по-бързо свършва – за към 4-5 седмици”, означи проф. Кантарджиев. При вариант от група Б пък боледуват най-вече децата до 15-годишна възраст.

„ Миналата година 72% беше от група Б, имаше доста затруднения на централната нервна система. На 5-6 хиляди души с грип един правеше инфектиране на мозъка”, означи още Кантарджиев.

„ За зараза се приказва и се вземат ограничения преди епидемията. Който има икономическа опция, да си купи ваксина, коства по-малко от 20 лева – в този момент е времето”, предложи той.

А по какъв начин можем да се предпазим, в случай че не сме имунизирани?

Д-р Кантарджиев поучава да употребяваме тоалетни кърпички и да дезинфекцираме повърхностите. „ Не се заразяваме единствено от капчиците, които попадат в нашия нос, а и когато някой е кашлял и кихал на избрана повърхнина, и ние пипнем и си докоснем лицето, носа или устата”, посочи той. По време на зараза би трябвало също по този начин постоянно да мием ръцете си. А предписание номер 1 е, в случай че забележим, че някой киха или кашля, да стоим по-настрана от него.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР